Właściwości miedzi. Jaki ma wpływ na organizm i jaki ma związek z żelazem?




Miedź zajmuje trzecie miejsce jeśli chodzi o zawartość tego pierwiastka w organizmie. Na pierwszym jest żelazo
a na drugim cynk. Mimo wszystko miedź jest na podium. Dzięki miedzi żelazo lepiej się wchłania w organizm. Jeżeli osoba choruje na anemię to  może nie dlatego, że ma za mało żelaza w organizmie lecz może mieć za mało miedzi, która pozwala lepiej żelazowi się wchłonąć.



Właściwości

  • chroni przed osteoporozą
  • zwiększa odporność organizmu
  • wpływa na dobrą pracę mózgu
  • hamuje rozwój bakterii
  • niezbędny w procesie powstawania kolagenu
  • uelastycznia komórki skóry
  • ma działanie antyrodnikowe

Źródła miedzi
  • kasza gryczana
  • mąka sojowa
  • suszona ciecierzyca
  • suszone owoce
  • wątroba
  • ostrygi
  • rośliny strączkowe
  • awokado



Poprawia koncentrację

Im bardziej odpowiedni poziom miedzi w organizmie tym lepiej pracuje nasz mózg. Pierwiastek ten ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej mózg jest w stanie szybciej i wydajniej pracować oraz pomaga w lepszym zapamiętywaniu. Opóźnia proces starzenia się komórek nerwowych w mózgu.





Zwalcza niedokrwistość

Jeśli ktoś cierpi na niedokrwistość warto, aby zapewnił organizmowi odpowiednią dawkę żelaza oraz miedzi. W hemoglobinie to własnie atomy żelaza przyłączają cząsteczki tlenu, ale miedź stymuluje  powstawanie erytrocytów i razem z żelazem odpowiada za dostarczenie tlenu do komórek. Obniżone stężenie miedzi w organizmie zwiększa podatność  na infekcje , ponieważ oddziałuje na ilość i aktywność białych krwinek czyli leukocytów, które chronią organizm przed bakteriami czy wirusami.







Z miedzi produkuje się biżuterię. Warto nosić np,. bransoletkę z miedzi , ponieważ miedź -co prawda w małych ilościach- wchłania się przez skórę. Noszenie takiej bransoletki zmniejsza dolegliwości bólowe związane z układem kostnym.

Podsumowanie

Przy stwierdzonej anemii warto zapytać lekarza czy nie powinno się suplementować przy okazji miedzi. Więcej tego pierwiastka powinny spożywać osoby, które walczą z uporczywymi biegunkami, niedoborami białka czy stanami zapalnymi. Aby bardziej przyswoić wchłanianie miedzi należy spożywać równocześnie produkty bogate w witaminę C oraz węglowodany proste np. owoce




Komentarze

instagram @dietetyk_angelika