Pasta pomidorowa z ciecierzycy

pasta z ciecierzycy



Hummus to ciecierzyca wraz z pastą tahini wywodzący się z Egiptu. W Polsce został całkiem dobrze odebrany. Można kupić go praktycznie w każdym sklepie za parę złotych. Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka dla wegetarian oraz wegan. "Mięsożercy" też powinni od czasu do czasu zamiast mięsa zjeść rośliny strączkowe.


Ja zrobiłam pastę z ciecierzycy, ponieważ nie miałam pasty tahini. Smak tej pasty ustalasz sam/a. Może być pomidorowa, paprykowa, klasyczna czy burakowa.

Jakie właściwości ma ciecierzyca? 


  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • zapobiega miażdżycy 
  • zapobiega zawałom serca
  • pomaga przy zaparciach ze względu na dużą ilość błonnika
  • dobrze przyswajalne białko 
  • witaminy: C, z grupy B, A oraz K
  • źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu fosforu 
  • ma niski indeks glikemiczny

Przepis na pomidorową pastę z ciecierzycy ( u mnie zmieściło się w pudełku 450 ml) 

  • ciecierzyca z puszki/słoika 400 g
  • 4 suszone pomidory
  • ulubione przyprawy np. majeranek ( pasta nie będzie powodowała wzdęć) , sok z cytryny, sól
  • ząbek czosnek lub szczypta granulowanego czosnku 
  • odrobina wody 

Wykonanie: 
  1. Zblenduj ciecierzycę i pomidory 
      2. Dodaj wodę. Ilość wody zależy od konsystencji pasty jaką chcesz uzyskać.

      3. Dodaj ulubione przyprawy

      4. Zblenduj wszystko na gładką masę. 




dietetyczna pasta z ciecierzycy

pomidorowy hummus




Komentarze

Prześlij komentarz

instagram @dietetyk_angelika