Zamienniki masła

Żeby nie było,masło jest OK. Nawet bardzo OK.  Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak A oraz D i niewielkie ilości witaminy E.  Masło składa się  głównie  z nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy w swojej codziennej diecie ograniczać. Zawiera również
dużo cholesterolu bo aż 220mg/100g .  Jego kaloryczność wynosi 735 kcal w 100 gramach produktu. To bardzo dużo. Jednakże nie należy się bać tego cholesterolu i tych kalorii. Przecież nikt nie zje na raz całej kostki masła. Jeśli chcesz zrobić sobie kanapkę z masłem i np serem to użyj masła tylko tyle, żeby ta kanapka nie była sucha. Wiadomo, wszystkim chyba smakuje jak jest trochę "grubiej" tego masła na chlebie, ale wtedy można przekroczyć dzienną dawkę cholesterolu. Jednak są osoby które powinny bardzo ograniczyć masło. Jeśli chorujesz na poniższe choroby, musisz koniecznie ograniczyć masło.


  • podwyższony cholesterol LDL
  • choroby układu krążenia
  • miażdżyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • zagrożenie zawałem serca

Masło jest produktem lekkostrawnym, dlatego też osoby, które maja problemy żołądkowo-jelitowe jak najbardziej masło mogą jeść.  Dzieci do lat trzech również powinny te masło spożywać. 

ZAMIENNIKI MASŁA


Tak jak wspomniałam wcześniej, są osoby, które powinny ograniczyć masło, ale nie rezygnować z niego. Istnieją różne zamienniki masła. Mogą je używać tak naprawdę wszyscy. Więc czym zatem posmarować kanapkę? 

OLIWA Z OLIWEK


W sumie to każdy olej płynny. Jeśli lubisz smak oleju lnianego, śmiało go użyj, jeśli słonecznikowego to też nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętaj jednak, że wystarczą dwie kropelki, żeby posmarować olejem chleb. Możesz użyć pędzelka.  Oleje płynne nie zawierają cholesterolu, dlatego osoby, które mają w/w choroby jak najbardziej powinny zamienić tłuszcz zwierzęcy na roślinny. Oleje zawierają również Witaminę A oraz E, czyli przeciwutleniacze.  Świetnie działają na układ krążenia, cerę czy włosy. 




PESTO


Oryginalne pesto składa się z bazylii, oleju, soli, orzechów oraz sera. Takie pesto bardzo szybko robi się w domu. Możesz zrobić takie a'la pesto. Bez orzechów i sera, jeśli jesteś uczulona bądź masz wysoką nietolerancje laktozy. Pesto oryginalne jest bazylii, jednakże można coraz częściej zauważyć że pesto robi się również z pietruszki czy rukoli. Wybierz to co lubisz. 







PASTA Z WARZYW


Mogą to być warzywa jak np papryka, ale również i grzyby jak pieczarki. W taki sposób można "przemycić" warzywa dziecku.  Warzywa to sama bomba witaminowa, więc jak najbardziej korzystaj z tego pomysłu. Bardzo dobrą pastą warzywną jest Ajwar. Składa się z papryki i bakłażanów. Obłędna ! 










Podsumowanie:

Jeśli jesteś osoba zdrową jak najbardziej jedz masło.  Jeśli jednak musisz go z jakiś powodów ograniczać to wybierz pastę z warzyw czy oliwę. Margaryny same w sobie nie są złe, jednakże sam proces wytworzenia tej margaryny pozostawia wiele do życzenia, dlatego też nie polecam jej za bardzo. Jeśli jednak bardzo chcesz- jedz.


A Ty masz jakieś sprawdzone  przepisy na super pyszne pasty, którymi można zrobić kanapkę? :)

Zapraszam Cię również na  FACEBOOKA ;)



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika