dużo cholesterolu bo aż 220mg/100g . Jego kaloryczność wynosi 735 kcal w 100 gramach produktu. To bardzo dużo. Jednakże nie należy się bać tego cholesterolu i tych kalorii. Przecież nikt nie zje na raz całej kostki masła. Jeśli chcesz zrobić sobie kanapkę z masłem i np serem to użyj masła tylko tyle, żeby ta kanapka nie była sucha. Wiadomo, wszystkim chyba smakuje jak jest trochę "grubiej" tego masła na chlebie, ale wtedy można przekroczyć dzienną dawkę cholesterolu. Jednak są osoby które powinny bardzo ograniczyć masło. Jeśli chorujesz na poniższe choroby, musisz koniecznie ograniczyć masło.
- podwyższony cholesterol LDL
- choroby układu krążenia
- miażdżyca
- nadciśnienie tętnicze
- zagrożenie zawałem serca
Masło jest produktem lekkostrawnym, dlatego też osoby, które maja problemy żołądkowo-jelitowe jak najbardziej masło mogą jeść. Dzieci do lat trzech również powinny te masło spożywać.
ZAMIENNIKI MASŁA
Tak jak wspomniałam wcześniej, są osoby, które powinny ograniczyć masło, ale nie rezygnować z niego. Istnieją różne zamienniki masła. Mogą je używać tak naprawdę wszyscy. Więc czym zatem posmarować kanapkę?
OLIWA Z OLIWEK

PESTO
Oryginalne pesto składa się z bazylii, oleju, soli, orzechów oraz sera. Takie pesto bardzo szybko robi się w domu. Możesz zrobić takie a'la pesto. Bez orzechów i sera, jeśli jesteś uczulona bądź masz wysoką nietolerancje laktozy. Pesto oryginalne jest bazylii, jednakże można coraz częściej zauważyć że pesto robi się również z pietruszki czy rukoli. Wybierz to co lubisz.
PASTA Z WARZYW

Podsumowanie:
Jeśli jesteś osoba zdrową jak najbardziej jedz masło. Jeśli jednak musisz go z jakiś powodów ograniczać to wybierz pastę z warzyw czy oliwę. Margaryny same w sobie nie są złe, jednakże sam proces wytworzenia tej margaryny pozostawia wiele do życzenia, dlatego też nie polecam jej za bardzo. Jeśli jednak bardzo chcesz- jedz.
A Ty masz jakieś sprawdzone przepisy na super pyszne pasty, którymi można zrobić kanapkę? :)
Zapraszam Cię również na FACEBOOKA ;)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza