2018/09/20

Produkty na jesień

produkty na jesień

Przy każdej porze roku dieta jest inna. W okresie letnim chętniej sięgamy po lekkie dania, które nie obciążają żołądka, produkty zawierające więcej wody, czyli warzywa i owoce,  które świetnie nawadniają oraz czystą wodę mineralną, która gasi pragnienie w upalne dni.  Jesienią oraz zimą chętniej sięgamy po dania rozgrzewające, bardziej kaloryczne. 
Jest to całkiem normalna reakcja organizmu, ponieważ potrzebuje on więcej energii, aby ogrzać organizm. Warto, niezależnie od pory roku, sięgać po sezonowe warzywa i owoce, aby dieta nie była monotonna.  W okresie jesiennym warto postawić na sezonowe warzywa takie jak: dynia, bakłażan, cukinia, ziemniaki, cebula, por, buraki czy brokuły.  Z każdych tych warzyw można zrobić rozgrzewające zupy krem.

Przyprawy jesienne


Przyprawy pikantne oraz korzenne to kolejne produkty, które warto włączyć do diety jesiennej.  Jak sama nazwa mówi świetne rozgrzeją organizm w chłodne dni.  Przyprawy te przyspieszają przemianę materii, która ma znaczenie przy redukcji masy ciała. W swojej kuchni warto mieć: 
anyż, 
kminek, 
cynamon, 
kardamon, 
goździki, 
pieprz, 
ostrą paprykę,
chili 
gałkę muszkatołową. 









Przeciwutleniacze 


Przeciwutleniacze do, których należą witamina A, C oraz E chronią organizm przed infekcjami, dlatego tez w okresie jesiennym nie wolno o nich zapominać. Należą do nich: warzywa zielone, papryka, cytrusy, owoce jagodowe (mrożone w tej porze roku), marchew, dynia, oliwa z oliwek, orzechy włoskie czy olej rzepakowy. Ważną witaminą jest również witamina D.  Jest bardzo ważna w okresie dziecięcym a w okresie dorosłym m. in wzmacnia odporność. Od sierpnia do końca maja należy suplementować tę witaminę po zrobieniu badań.  Najczęściej stosuje się witaminę D 2000 j.m


Przykłady dań jesiennych 


Na jesienne śniadanie najlepiej zjeść owsiankę z cynamonem i owocami, jajecznicę czy jaglankę. Najlepiej, aby posiłek ten był ciepły, aby dał energię na cały dzień a przy okazji rozgrzał organizm.  Z kolei na obiad sprawdzą się wszelkie zupy krem z sezonowych warzyw.  Drugie danie również ma być rozgrzewające i kaloryczne, ale należy pamiętać, że nie ma to być schabowy w panierce tylko gotowana pierś z kurczaka.  Na przekąski i kolację powinno zjeść się to na co ma się ochotę. Kolacja nie powinna być zbyt niskokaloryczna, ponieważ organizm potrzebuje energii, aby mógł spokojnie funkcjonować kilka godzin bez jedzenia. 


Podobne artykuły:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.