BTW czyli białka, tłuszcze , węglowodany cz.2 Tłuszcze

Tłuszcze inaczej lipidy. Są estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych. Są wysokoenergetyczne, ponieważ 1 g tłuszczu dostarcza organizmowi aż 9 kcal.  Dzienne zapotrzebowanie dla zdrowego człowieka wynosi 30% i nie należy przekraczać tej normy.



Tłuszcze co prawda są bardzo kaloryczne jednakże  potrzebne w codziennej diecie. Należy spożywać te dobre tłuszcze i nie musimy się obawiać , że źle wpłyną na naszą wagę ( należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki tłuszczu). W tłuszczach rozpuszczają się takie witaminy jak : A, D, E, K , więc jeśli suplementujemy z którąś z tych witamin należy ją zawsze przyjąć z tłuszczem.

Lipidy dzielą się na wielonienasycone kwasy tłuszczowe , które te z kolei dzielą się na jednonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Tłuszcze roślinne wpływają korzystnie na stan organizmu, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo, a z kolei tłuszcze zwierzęce ją wywołują.

NNKT dzielą się na kwasy n-6 oraz kwas n -3 . Źródła kwasów omega 6 to tłuszcze roślinne i margaryny, a kwasów omega 3 olej rybi,(tran) , olej rzepakowy.
Jeżeli chodzi o smażenie to najbardziej nadają się oliwa z oliwek ( smaży się na niej krótko) , olej rzepakowy, olej kokosowy.

Komentarze

instagram @dietetyk_angelika