2017/01/10

Kawa, herbata oraz kakao, czyli używki współczesnego swiata



Któż z nas nie lubi zapachu kawy o poranku? Niektórzy jednak wolą herbatę, a dzieci nie mogą się oprzeć z rana kakaa z mlekiem. Wszystkie trzy
wymienione trunki są używkami. Każde z nim uzależnia nasz organizm od substancji w nich zawartych. Kawa, herbata oraz kakao mają pozytywne skutki, ale też i negatywne. Jeżeli nie przesadzimy z ilością wypijanych filiżanek w ciągu dnia możemy spodziewać się tylko pozytywnych rezultatów.

Kawa



  • Jest to napój sporządzany z palonych a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco choć coraz popularniejsza jest również kawa mrożona. 
  • Główne źródło kofeiny
  • Działa pobudzająco oraz orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii, dlatego też tak chętnie pijemy ją własnie z rana
  • Działanie kofeiny można odczuć po pół godzinie od spożycia
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
  • Ułatwia koncentrację, polepsza pamięć krótkotrwałą
  • Dopuszczalna bezpieczna dawka kofeiny w ciągu dnia to 300 mg co przekłada się na 3 filiżanki. Powyżej 1000 mg kofeina staje się trująca
  • Wypicie zbyt dużej ilości kawy utrudnia zasypianie, zwiększa uczucie lęku i niepokoju

Herbata


  • Wszystkie herbaty pochodzą z tego samego krzaczka jednakże te liście zostają poddane fermentacji dlatego też mamy herbatę czarną, zieloną , czerwoną oraz białą. Te cztery herbaty są najbardziej nam znane.
  • Herbata czarna-  zalewa się ją wrzącą wodę i parzy do pięciu minut. Herbaty czarne ekspresowe, które są w okrągłych torebeczkach to pył herbaciany, czyli najgorszy rodzaj tego surowca. Do czarnej herbaty lubimy dodawać cytrynę. Od dawna mówi się że zawarty w cytrynie kwas oraz związku w herbacie łączą się i przyczyniają się do  choroby Alzheimera. Dlatego też jeśli dodajemy cytrynę do tego rodzaju herbaty , najlepiej jeśli herbata ma 40 stopni Celsjusza. 
  • Herbata zielona- jej liście nie poddane są fermentacji tylko natychmiast po zerwaniu  zostają one suszone. Otrzymana w ten sposób herbata ma w sobie najwięcej cennych składników. Jest delikatniejsza w smaku niż herbata czarna. Zieloną herbatę powinno się parzyć w 60-80 stopniach do trzech minut , aby nie nabrała gorzkiego smaku. Te same liście można zaparzyć trzy razy. Najbardziej wartościowym naparem jest napar drugi. Pierwszy zazwyczaj się wylewa. Zielona herbata ma działanie uspokajające, zmniejsza stres oraz stabilizuje nastrój osób pijących tę właśnie herbatę. 
  • Herbata czerwona- inaczej zwana pu-erh. Herbatę tę można parzyć wielokrotnie i za każdym razem uwalnia ona swoje dobroczynne właściwości. Należy ja parzyć  przez trzy minuty w temperaturze  90-100 stopni. Ma bardzo silny zapach oraz smak. 
  • Herbata biała-  jest herbata najdroższą. Powstaje ona z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Pączki więdną i zostają suszone. Produkowana jest głównie w Chinach. Można parzyć ją trzykrotnie w temperaturze 85 stopni przez 5-7 minut. Wtedy herbata uwalnia swoje najlepsze wartości smakowe. 



Kakao


  • kakao pochodzi z regionów tropikalnych. Najbardziej znana i popularna odmiana to forastero. Jest mocno czekoladowa i ma ciemnofioletowe owoce. 
  • Zawiera teobrominę oraz kofeinę , które działają pobudzająco
  • Ziarna kakaowca stosuje się również w kosmetyce. Ma działanie silnie nawilżające, dobrze tonizuje skórę oraz służą do regeneracji naskórka. 
  • Jest bogate w magnez, chrom, żelazo, mangan oraz cynk.  Zawiera również dużo białka i tłuszczu. 
  • W odpowiednich ilościach wspomaga koncentrację, redukuje stres raz wpływa korzystnie na samopoczucie. 

Warto zaopatrzyć się w dzbanek z sitkiem dzięki któremu możemy zaparzyć w niej herbatę liściastą. Herbata jest bogata w witaminę A, B, C , E i K a herbata zielona jest silnym przeciwutleniaczem. Z herbaty można zrobić również domową ice tea. Wystarczy zaparzyć herbatę taką jaką lubimy poczekać aż wystygnie a później dodać kostki lodu oraz swoje ulubione owoce. Ta herbata ma mało cukru oraz więcej witamin niż ta "sklepowa".
Jeśli chodzi o kawę warto kupić tą ziarnistą a później samemu zmielić w młynku. Dzięki czemu kawa pięknie pachnie i jest lepsza w smaku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.