Najlepsze naturalne sposoby na wzmocnienie odporności



W okresie jesienno-zimowym nie ma chyba osoby, która by nie była przeziębiona. Na stoliku aż roi się od chemicznych specyfików, które mają to przeziębienie zwalczyć. 
Od września do kwietnia
powinniśmy szczególnie dbać o naszą odporność. Ubierać się zgodnie z pogodą i oczywiście odpowiednio się odżywiać. Wtedy organizm będzie się bronił sam przed infekcjami. Ale po kolei. Czym jest układ immunologiczny? Jest to inaczej układ odpornościowy., który potrafi zidentyfikować wirusy, grzyby czy pasożyty i następnie je usuwa z organizmu.  Gdy dojdzie do sytuacji, że wirus jednak zdążył się "wkraść" w nasz organizm nie wywołuje nic innego jak stan zapalny. Wtedy limfocyty, czyli białe ciałka krwi się uaktywniają,aby walczyć z chorobą. Limfocyty B przekształcają się i produkują przeciwciała, które mają za zdanie walczyć z infekcją.

Jak walczyć z przeziębieniem


  • najważniejszy punkt - ŚNIADANIE. Należy je zjeść jeszcze w domu. Jednakże jeśli nie ma takiej możliwości trzeba to zrobić zaraz po przyjściu do pracy czy szkoły. W tym posiłki powinny znaleźć się węglowodany np płatki owsiane czy kanapki 
  • Chociaż jeden posiłek powinien być ciepły. Zazwyczaj jest to obiad. Może to być nawet zupa.
  • Między posiłkami można zajadać się warzywami i owocami bogate w witaminę C 
  • Dieta ma być urozmaicona. 
  • Należy dużo pić. Herbaty owocowe, ziołowe, woda
  • Należy się wysypiać. Wypoczęty człowiek to człowiek zdrowy ! 
  • Warto ruszać się na świeżym powietrzu. Może to być nawet najzwyklejszy spacer. Organizm wtedy się hartuje i ciało staje się odporne na wszelkiego rodzaju infekcje. 
  • Nieregularne posiłki, nadużywanie alkoholu, palenie tytoniu przyczyniają się do spadku odporności. 

Warzywa bogate w witaminę C

  • papryka
  • brokuły
  • brukselka
  • jarmuż
  • kalafior
  • kapusta
  • kapusta kiszona
  • ziemniaki
  • paternak

Owoce bogate w witaminę C

  • owoce róży
  • porzeczki czarne i czerwone
  • truskawki
  • maliny
  • agrest
  • cytrusy
  • kiwi
  • czarny bez
  • żurawina

Acerola jest to owoc, który ma w sobie najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Minus tego owocu to taki, że nie występuje w Polsce. Warto zakupić sobie sok z aceroli przez internet albo w sklepie zielarskim czy w aptece. Sok ten należy spożywać w porcji 25 ml dwa razy dziennie 30 minut przed posiłkiem. 



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika