Zamienniki tradycyjnego białego cukru

Każdy z nas lubi zjeść coś słodkiego. Zajadamy się batonami, ciastkami, pączkami. Kupujemy coś w biegu i pochłaniany dość duże ilości cukru. Możemy zrobić swoje ciastka czy batony z dużo mniejszą ilością cukru. Przede wszystkim będą zdrowsze  od tych kupnych. Czym w takim razie zastąpić cukier żeby słodkie było słodkie?


Ksylitol
  • cukier brzozowy
  • nadaje się do przetworów i ciast
  • odporny na działanie wysokiej temperatury
  • ma niski indeks glikemiczny
  • działa przeciw próchnicy
  • zalecany dla diabetyków


Stewia


  • rozpuszcza się w niskich i wysokich temperaturach
  • można upiec na niej ciasto oprócz drożdżowego
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • nie ma kalorii !
  • nazywany "naturalnym słodzikiem"
  • redukuje nadciśnienie tętnicze. Stosować ją mogą również osoby chorujące na cukrzyc typu 2 


Miód


  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, oczyszczająco
  • mało odporny na wysoką temperaturę. ( dodawać miód do płynów nieprzekraczających 40 stopni Celsjusza) 
  • bardzo słodki
  • naturalny antybiotyk
  • 100 g=330 kcal












Komentarze

instagram @dietetyk_angelika