Zamienniki tradycyjnego białego cukru
Każdy z nas lubi zjeść coś słodkiego. Zajadamy się batonami, ciastkami, pączkami. Kupujemy coś w biegu i pochłaniany dość duże ilości cukru. Możemy zrobić swoje ciastka czy batony z dużo mniejszą ilością cukru. Przede wszystkim będą zdrowsze od tych kupnych. Czym w takim razie zastąpić cukier żeby słodkie było słodkie?
Ksylitol
Ksylitol
- cukier brzozowy
- nadaje się do przetworów i ciast
- odporny na działanie wysokiej temperatury
- ma niski indeks glikemiczny
- działa przeciw próchnicy
- zalecany dla diabetyków
Stewia
- rozpuszcza się w niskich i wysokich temperaturach
- można upiec na niej ciasto oprócz drożdżowego
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- nie ma kalorii !
- nazywany "naturalnym słodzikiem"
- redukuje nadciśnienie tętnicze. Stosować ją mogą również osoby chorujące na cukrzyc typu 2
Miód
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, oczyszczająco
- mało odporny na wysoką temperaturę. ( dodawać miód do płynów nieprzekraczających 40 stopni Celsjusza)
- bardzo słodki
- naturalny antybiotyk
- 100 g=330 kcal
Komentarze
Prześlij komentarz