2017/03/27

Celiakia a nadwrażliwość na gluten





Coraz więcej ludzi przechodzi na dietę bezglutenową, twierdząc, że gluten szkodzi. Gluten nie szkodzi osobom, które dobrze go tolerują. Unikać go powinny osoby, które maja objawy celiakii
bądź nadwrażliwości na gluten. Dieta bezglutenowa zrobiła się od jakiegoś czasu modna. Nie oznacza to jednak, że jest dobra dla każdego. Czasami jest lepiej nie naśladować trendów. Stosowanie diety bezglutenowej wtedy kiedy nie ma się celiakii bądź nadwrażliwości na gluten jest bezsensowne i kosztowne.

Czym jest celiakia?

Jest choroba przewlekłą o podłożu immunologicznym, spowodowana reakcja na gluten w pożywieniu. Gluten jest nierozpuszczalnym polipeptydem bogatym w glutaminę i prolinę, które obecne są w ziarnach zbóż tj. pszenica, żyto i jęczmień. Owies jest bezglutenowy, ale może być zanieczyszczony glutenem. Osoby, które spożyją gluten mimo , że nie powinny następuje reakcja zapalna w jelicie cienkim. Uszkadza on kosmki jelitowe, a to prowadzi do gorszego wchłaniania składników odżywczych i witamin z pożywienia.

Objawy celiakii

  • biegunka
  • wymioty
  • wzdęcia brzucha
  • spadek masy ciała
  • brak apetytu
  • drażliwość
  • przewlekłe zmęczenie

Niektóre choroby o ryzyku współwystąpienia celiakii

  • choroba Hashimoto
  • cukrzyca typu 1
  • osteoporoza
  • zespól jelita nadwrażliwego

Leczenie celiakii

Leczenie polega na wykluczeniu z diety pszenicy, jęczmienia i żyta. Badania wykazują również , że 50 mg glutenu dziennie nie powoduje objawów celiakii. Należy pamiętać, że to kwestia indywidualna. Przestrzeganie diety działa naprawczo na błonę śluzowa przewodu pokarmowego oraz przyczynia się do ustąpienia objawów. Natomiast nieprzestrzeganie diety bezglutenowej może spowodować niedobory witamin np z grupy B a także  miedzi czy cynku oraz powikłaniami takimi jak : osteoporoza czy niepłodność. 

Czym jest NGNS , czyli nadwrażliwość na gluten niebędąca celiakia

Charakteryzuje się zbliżonymi objawami do celiakii takich jak ból brzucha, wysypka czy depresja, które pojawiają się zaraz po spożyciu produktu z glutenem. W badaniach nie potwierdzono zmian histopatologicznych z bioptatach z jelita cienkiego. 

Jak rozpoznać NGNS
  • negatywny test na immunoalergiczne na pszenicę
  • prawidłowy obraz błony śluzowej dwunastnicy
  • ustąpienie objawów po stosowaniu diety bezglutenowej
  • pozytywny test prowokacji glutenem
  • nie ma związku z ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej
Produkty niezawierające glutenu

  • kukurydza
  • soja
  • komosa ryżowa
  • ryż
  • amarantus
  • proso
  • gryka
  • soczewica


Przebyte infekcje nawet w dzieciństwie może w późniejszym czasie przyczynić się do wystąpienia objawów celiakii. Dlatego też powinno się dbać o prawidłowa mikroflorę jelitową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.