2017/09/05

Dlaczego warto używać ziół? Jakie mają zastosowanie i właściwości?



Od czasów pradawnych zioła używano jako lek. Ziołami można było wyleczyć praktycznie wszystkie choroby. Kiedyś nie istniały antybiotyki czy tabletki przeciwbólowe. A jednak człowiek potrafił sobie z różnymi dolegliwościami poradzić.  Podejrzewam, że Twoja
babcia kiedy boli Cie brzuch mówi "wypij miętę". No cóż.. trudno się nie zgodzić. Na każdą dolegliwość znajdzie się dane zioło.
Zioła również świetnie zastępują sól. Sól jest wszędzie. Tak naprawdę nie trzeba dosalać potraw żeby zaspokoić zapotrzebowanie na sól. Dlaczego? Bo tak jak wspomniałam wcześniej, sól jest wszędzie. W mięsie, mleku czy chlebie. Oczywiście w każdym produkcie będzie inna zawartość sodu, mimo to wystarczy to na dzienne zapotrzebowanie na sód. Wniosek z tego taki, że nie trzeba solić. Co nie zmienia faktu , że ten składnik dodaje potrawom smak. Chciałabym Was przekonać , że zioła też świetnie smakują, dodają smaku potrawom i zastępują sól.


Tymianek pospolity






  • Ma działanie wykrztuśne
  • Działa przeciwkaszlowo, przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo
  • Pobudza pracę żołądka, serca i nerek
  • Stosowany przy niestrawności, biegunkach, skurczy jelit i żołądka
  • Wzmacnia układ nerwowy
  • Można stosować go zewnętrznie w postaci okładów na pleśniawki, grzybicę czy opryszczkę
  • Nadaję się do tłustych potraw, tłustych mięs, jajecznicy na boczku, kiełbas, wieprzowiny, pieczonych ziemniaków
  • Nie zalecany dla kobiet w ciąży

Bazylia







  • Świetnie zastępuje sól
  • Po zerwaniu roślina ma korzenno-kwiatowy zapach
  • Ułatwia trawienie
  • Likwiduje wzdęcia 
  • Działa moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo
  • Poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie
  • Używanie zewnętrzne pozwala na likwidacje obrzęków i opuchlizny. 
  • Nie wolno jej kroić nożem tylko rwać
  • Nie dodawać jej np. z oregano czy majerankiem
  • Nadaję się do rosołów, sosów, sałatek, pomidorów, duszonych warzyw
  • Główny składnik pesto

Estragon






  • Zawiera witaminę A i C
  • Działa uspokajająco, żółciopędnie, rozkurczowo i poprawia trawienie
  • Napary z niego można stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego
  • Bylica estragon posiada właściwości grzybobójcze, antybakteryjne i pomaga zwalczać niektóre pasożyty
  • Smakiem przypomina anyż
  • Poleca się go osobom na diecie bezsolnej
  • Należy dodawać go pod koniec gotowania
  • Nadaję się do dań rybnych, owoców morza, omletów, duszonych warzyw, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i drobiu
  • Świeże liście należy dodawać do sosów, zup, sałatek, pizzy, serów

Kolendra






  • Znana w kuchni azjatyckiej
  • Olejek kolendrowy działa na perystaltykę jelit, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, działa przeciwskurczowo, działa grzybobójczo i bakteriobójczo
  • Dodać należy ją przed końcem gotowania
  • Łodygi i korzenie można dodawać do zup
  • Suszone owoce należy dodawać do roślin strączkowych, tłustych mięs
  • Nasiona mają działanie konserwujące
  • W nadmiarze konsumpcji może dojść do nudności czy bóli głowy

Lubczyk





  • Odtruwa organizm z toksyn
  • Ma zastosowanie w leczeniu kamicy nerkowej, dny moczanowej, reumatyzmu, obrzęków czy stanów zapalnych układu oddechowego
  • Jest składnikiem przyprawy "maggi"
  • Liście można używać do sosów, dań rybnych, mięsnych i warzywnych
  • Nie powinny go używać kobiety w ciąży i karmiące

Melisa




  • Ma działanie uspokajające, pobudza trawienie, działa na bóle głowy i depresję, hamuje rozwój grzybów, wirusów i bakterii
  • Świeże liście nadają się do sałatek i marynat. Dobrze współgrają z rybami, majonezem i kiszona kapustą

Mięta




  • Działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, żółciotwórczo
  • Poprawia apetyt i obniża ciśnienie krwi
  • Można używać go na bezsenność, migrenę, nerwobólach i w zaburzeniach miesiączkowania
  • Można stosować ją do deserów czy drobiu

Pietruszka





  • Ma dużo witaminy C, B i E, żelazo, potas, fosfor, magnez
  • Ma działanie moczopędne, odkażające, ułatwia trawienie
  • Wskazana przy anemii, reumatyzmie, słabym wzroku
  • Olejku eterycznego nie powinny stosować kobiet w ciąży


Podsumowanie:

To są tylko niektóre zioła, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni. Mogą być suszone jak i świeże. Warto stosować zioła zamiast soli. Będzie to korzystniejsze dla Twojego organizmu. Pozbędziesz się wzdęć, zaparć czy otrujesz swój organizm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.