Prawidłowo zbilansowany jadłospis. Jak go stworzyć?

jak zrobić zbilansowany jadłospis



Wiadomo  nie od dziś, że zdrowe odżywianie ma pozytywne konsekwencje dla organizmu i sylwetki.  Jeśli masz nadprogramowe kilogramy i chcesz je zgubić nie licz na początku kalorii. Dlaczego ?  A no dlatego , że jeśli nie masz wiedzy z zakresu żywienia możesz zrobić sobie więcej szkody niż pożytku.  

Nie licząc kalorii dostarczysz sobie składniki odżywcze na odpowiednim poziomie. Nie będziesz miała objawów niedoborów. Jeśli jednak zgubiłaś przykładowo 10 kg pamiętaj, że jeśli chcesz schudnąć kolejne kilogramy musisz jeść trochę mniej albo więcej się ruszać. Jeśli jednak z aktywnością fizyczną jesteś na bakier, jedz mniej niż przedtem. Jednakże w tej sytuacji musisz mieć odpowiednią podaż białka, tłuszczów i węglowodanów.  Jeśli nie czujesz się na siłach i boisz się, że zrobisz sobie krzywdę udaj się do dietetyka. Jeśli jednak jest inaczej to jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis ? 

1. Białko 


Ma m.in funkcję budulcową. Nie będę za bardzo rozpisywać się o składnikach odżywczych, ponieważ pisałam o nich wcześniej. Kliknij TUTAJ a  dowiesz się wszystkiego na temat białka. 
Białko powinno stanowić 15-20% zapotrzebowania energetycznego diety. Jeśli jesz go za mało mogą wypadać Ci włosy czy łamać się paznokcie. Dobrym źródłem białka są : ryby, mięso, rośliny strączkowe, nabiał, jajka.

2. Tłuszcz


Nie bój się tłuszczu. Jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu. "Żywią" się nim hormony. Jeśli masz np. problem z zanikającą miesiączką, sprawdź czy nie masz za mało tłuszczu w diecie. Ten składnik odżywczy powinien stanowić 20-30% zapotrzebowania energetycznego. Jest tłuszcz widoczny i niewidoczny. Więcej przeczytasz TUTAJ. Dobrym źródłem tłuszczu są : ryby tłuste, nabiał, oleje, orzechy, pestki, masło .

3. Węglowodany


Tłuszcz pali się w ogniu węglowodanów. Co to oznacza? Żeby schudnąć musisz jeść węglowodany. Dostarczają aż 60-70% zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia. Nie może zabraknąć go w Twoim dziennym menu. Staraj się wybierać węglowodany o niskim IG. Więcej TUTAJ. Dobrym źródłem węglowodanów są : owoce, warzywa, produkty zbożowe

4. Warzywa i owoce


Należą do węglowodanów. Owoce są bardziej kaloryczne od warzyw. Dlatego też staraj się jeść więcej warzyw. Wybieraj te , które lubisz najbardziej. W okresie letnim wybieraj nowalijki a w okresie jesienno-zimowym np. dynię . Chodzi o to, żebyś jadła sezonowe warzywa. Są tańsze i smaczniejsze. Powinnaś jeść pół kilograma warzyw dziennych. Brzmi dużo prawda? a to w sumie dwie średnie papryki. Myślę, że to nie problem zjeść je w ciągu jednego dnia 😃
Owoce wybieraj te , które mają niski IG. Przeczytasz o nich TUTAJ i TUTAJ. Dzięki owocom i warzywom dostarczysz duże ilości witamin i składników mineralnych. Dostarczysz również wody, której latem musisz dostarczać organizmowi odpowiednią ilość. 


Istnieją aplikacje do liczenia kalorii. Dla osób, które chcą podjąć się sami układania jadłospisów, to aplikacje są super. Chociażby TA.  Możesz również wykorzystać inne. ( być może w późniejszym czasie zrobię ranking najlepszych aplikacji) 



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika