Orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym





Składniki:


Na ciasto:

  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki orkiszowej 
  • 200 g masła
  • 2 łyżki wody 

Na krem: 
  • 4 jajka
  • 2-3 cytryny
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g masła

1. Masło pokroić na kawałki. 

2. Do miski wsypać mąki i dodać masło. Ugniatać ciasto. Dodać wodę ( kontroluj ilość) . Ciasto zawiń w folie aluminiowa i włóż do zamrażalnika na 30-40 min.  Blachę ( okrągłą 30 cm)  wysmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Piecz w piekarniku do suchego patyczka w 180 stopniach. 

3. Do osobnej miski rozbić całe jajka.

4. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę. Ze wszystkich wycisnąć sok. 

5. Do miski z jajkami dodać pozostałe składniki ( cukier puder, skóra z cytryny, sok z cytryny, masło) i podgrzewać nad kąpielą wodną) .

6. Mieszaj krem do czasu aż uzyska konsystencję budyniu ( 20-25 min) 

Smacznego ! :) 

Jedna porcja ma 255 kcal ( całe ciasto pokrój na 12 kawałów) 



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika