Niedocenione właściwości kasz. Jakie maja walory? Kto powinien zwrócić na nie uwagę?


Kasze produkuje się ze zbóż, które są oczyszczane, sortowane według wielkości a potem pozbawione zewnętrznych osłonek nasiennych. W zależności jaką kaszę się wytwarza, ziarna
pozostają w całości, łamie się albo praży. Im kasza mniej oczyszczana i rozdrobniona tym ma więcej składników mineralnych i witamin. Grube kasze (gryczana, pęczka) mają węglowodany złożone, które rozkładają powoli glukozę we krwi i dlatego nie jesteśmy tak szybko głodni. Mają sporo błonnika, który pęcznieje i czujemy się syci oraz poprawia perystaltykę jelit. Kasze zawierają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy z grupy B , żelaza oraz mało sodu.

Manna 

  • Otrzymuje się ją  z pszenicy. Nadaje się do zup mlecznych, legumin, kremów. 
  • Zawiera sporo jodu
  • Jest lekko strawna
  • Polecana osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego oraz w schorzeniach nerek i dróg moczowych
  • Ma wysoki indeks glikemiczny , mało błonnika, więc nie jest wskazana przy cukrzycy oraz dla osób odchudzających się

Gryczana



  • Jest to kasza palona. Powstała z łuskanych ziaren gryki, ma czerwonobrązowy kolor, intensywny zapach , charakterystyczny smak. 
  • Niepalona kasza biała ma kremowy kolor i lekko słodki smak
  • Mają sporo witamin z grupy B, lizyny, tryptofanu, kwasu foliowego, magnezu, potasy czy cynku
  • Praktycznie nie zakwasza organizmu
  • Nie zawiera glutenu
  • Nie polecana dla osób z wrzodami żołądka

Jaglana

  • Powstaje z całych ziaren prosa. Ma żółty kolor i słodki smak. Nadaje się do mięsa, zup, pasztetów, można ją jeść z owocami
  • Pod względem wartości dorównuje kaszy gryczanej
  • Ma sporo białka, lecytynę i krzemionkę. Jest źródłem witaminy z grupy B, żelaza oraz miedzi.
  • Jest lekko strawna oraz pomaga przywrócić równowagę kwasowo zasadową.
  • Polecana rekonwalescentom, dzieciom oraz starszym osobom
  • Niestety ma mało błonnika


Jęczmienna

  •  Może być to pęczak, perłowa czy łamana. Nadaje się do zup czy zapiekanek
  • Jest dobrym źródłem witaminy PP. Polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia oraz mającym podwyższony cholesterol. 
  • Zawiera sporo białka i błonnika. Najwięcej witamin jest w pęczaku. 
  • Nie polecana dla osób mających nadkwasotę


Kuskus

  • To drobna kasza z pszenicy durum. nadaje się do zup, dań głównych i deserów. Wystarczy ją zalać wrzącą wodą. 
  • Jest lekko strawna i sycąca
  • Zalecana kobietom w ciąży , seniorom i dzieciom.
  • Niestety ma mało błonnika , witamin i składników mineralnych


Owsiana

  • Powstaje z obłuskanego i obtoczonego ziarna. Ma orzechowy smak. Dobrze smakuje z mlekiem czy jogurtem. Można zrobić z niej kotleciki.
  • Zawiera antyoksydanty, witaminę E oraz 2-3 razy więcej kwasów tłuszczowych niż inne kasze
  • Bogata w sole mineralne, witaminy z grup B oraz błonnik 
  • Nie polecana osobom z nadwrażliwym jelitem i wrzodami 

Jak prawidłowo ugotować kaszę?

Na szklankę kaszy gryczanej, perłowej oraz jęczmiennej potrzebne są 2 szklanki wody. Na szklankę kaszy jaglanej - 1 i 1/3 szklanki wody a do pęczaku potrzebne są na szklankę kaszy 3 szklanki wody. Można dodać kilka kropel oleju do wody, żeby ziarna kaszy nie były posklejane.


Podsumowanie:

Kasze to zdrowy zamiennik ziemniaków czy ryżu (jeśli ktoś nie lubi) . W sklepach lepiej wybierać te bez plastikowych woreczków , ponieważ kasze wtedy łatwo rozgotować. Warto też sprawdzić datę przydatności do spożycia. 




Komentarze

instagram @dietetyk_angelika