Niedocenione właściwości kasz. Jakie maja walory? Kto powinien zwrócić na nie uwagę?
Kasze produkuje się ze zbóż, które są oczyszczane, sortowane według wielkości a potem pozbawione zewnętrznych osłonek nasiennych. W zależności jaką kaszę się wytwarza, ziarna
pozostają w całości, łamie się albo praży. Im kasza mniej oczyszczana i rozdrobniona tym ma więcej składników mineralnych i witamin. Grube kasze (gryczana, pęczka) mają węglowodany złożone, które rozkładają powoli glukozę we krwi i dlatego nie jesteśmy tak szybko głodni. Mają sporo błonnika, który pęcznieje i czujemy się syci oraz poprawia perystaltykę jelit. Kasze zawierają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy z grupy B , żelaza oraz mało sodu.
Manna
- Otrzymuje się ją z pszenicy. Nadaje się do zup mlecznych, legumin, kremów.
- Zawiera sporo jodu
- Jest lekko strawna
- Polecana osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego oraz w schorzeniach nerek i dróg moczowych
- Ma wysoki indeks glikemiczny , mało błonnika, więc nie jest wskazana przy cukrzycy oraz dla osób odchudzających się
Gryczana
- Jest to kasza palona. Powstała z łuskanych ziaren gryki, ma czerwonobrązowy kolor, intensywny zapach , charakterystyczny smak.
- Niepalona kasza biała ma kremowy kolor i lekko słodki smak
- Mają sporo witamin z grupy B, lizyny, tryptofanu, kwasu foliowego, magnezu, potasy czy cynku
- Praktycznie nie zakwasza organizmu
- Nie zawiera glutenu
- Nie polecana dla osób z wrzodami żołądka
Jaglana
- Powstaje z całych ziaren prosa. Ma żółty kolor i słodki smak. Nadaje się do mięsa, zup, pasztetów, można ją jeść z owocami
- Pod względem wartości dorównuje kaszy gryczanej
- Ma sporo białka, lecytynę i krzemionkę. Jest źródłem witaminy z grupy B, żelaza oraz miedzi.
- Jest lekko strawna oraz pomaga przywrócić równowagę kwasowo zasadową.
- Polecana rekonwalescentom, dzieciom oraz starszym osobom
- Niestety ma mało błonnika
Jęczmienna
- Może być to pęczak, perłowa czy łamana. Nadaje się do zup czy zapiekanek
- Jest dobrym źródłem witaminy PP. Polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia oraz mającym podwyższony cholesterol.
- Zawiera sporo białka i błonnika. Najwięcej witamin jest w pęczaku.
- Nie polecana dla osób mających nadkwasotę
Kuskus
- To drobna kasza z pszenicy durum. nadaje się do zup, dań głównych i deserów. Wystarczy ją zalać wrzącą wodą.
- Jest lekko strawna i sycąca
- Zalecana kobietom w ciąży , seniorom i dzieciom.
- Niestety ma mało błonnika , witamin i składników mineralnych
Owsiana
- Powstaje z obłuskanego i obtoczonego ziarna. Ma orzechowy smak. Dobrze smakuje z mlekiem czy jogurtem. Można zrobić z niej kotleciki.
- Zawiera antyoksydanty, witaminę E oraz 2-3 razy więcej kwasów tłuszczowych niż inne kasze
- Bogata w sole mineralne, witaminy z grup B oraz błonnik
- Nie polecana osobom z nadwrażliwym jelitem i wrzodami
Jak prawidłowo ugotować kaszę?
Na szklankę kaszy gryczanej, perłowej oraz jęczmiennej potrzebne są 2 szklanki wody. Na szklankę kaszy jaglanej - 1 i 1/3 szklanki wody a do pęczaku potrzebne są na szklankę kaszy 3 szklanki wody. Można dodać kilka kropel oleju do wody, żeby ziarna kaszy nie były posklejane.
Podsumowanie:
Kasze to zdrowy zamiennik ziemniaków czy ryżu (jeśli ktoś nie lubi) . W sklepach lepiej wybierać te bez plastikowych woreczków , ponieważ kasze wtedy łatwo rozgotować. Warto też sprawdzić datę przydatności do spożycia.
Komentarze
Prześlij komentarz