2018/05/22

Jak jeść mało, ale kalorycznie?



Będąc na redukcji nie masz się katować. To oczywiście. I działa to w dwie strony. Czyli, nie masz się głodować i wręcz umierać z głodu ani nie masz "wciskać" jedzenia na siłę. Po co ? na co? To przecież bez sensu. Tylko się zrażasz do redukcji. 


My, dietetycy układamy diety tak, aby na redukcji osoba jadła jak najwięcej, a nie jak najmniej. Dajemy najwyższą możliwą kaloryczność po to, aby w późniejszym czasie móc jeszcze zejść z kaloryczności jeśli trzeba będzie.  Jeśli zjadasz 1400 kcal, schudłaś kilka ładnych kilogramów, potem przestój, i przestój, i przestój... jesz jeszcze mniej. A to już głodówka. Po prostu masz najmniejszą możliwą kaloryczność, z której nie da się zejść. 

Skoro Twoja kaloryczność ( wynikająca z CPM) wynosi np. 2500 kcal to powinnaś tyle jeść. Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych to może być  dużo. Bo w sumie nie jest to ani mało ani dużo jedzenia, aleee.... Mogą być osoby, które jak widzą jedzenie ( a raczej to ile tego jedzenia na talerzu jest) nie są w stanie tego  zjeść.  Dla jednej osoby zjedzenie obiadu, który składa się z ziemniaków, kilku klopsików , gotowanych warzyw oraz surówki z surowych warzyw jest na tyle , że nie jest w stanie zjeść, a w sumie poniekąd musi, aby kaloryczność się zgadzała. Oczywiście nikt nie ma wpychać w siebie jedzenia. Nie o to chodzi. Jest jednak kilka patentów, które spowodują, że zjesz odpowiednią ilość kalorii. 

Jak jeść mało, ale kalorycznie? 

PIJ KOKTAJLE 




To jest jedno z najlepszych rozwiązań. Śniadanie może również wyjść kaloryczne pod postacią koktajlu. W końcu koktajl to nie tylko kefir i truskawki. Możesz zrobić super pożywny koktajl , który będzie się składał z nabiału, owoców, orzechów, nasion. Wypicie koktajlu nie sprawia tak dużego problemu jak zjedzenie pełnej miski owsianki. 

TŁUSZCZE ROŚLINNE




Dodaj do wszystkiego do czego się da. Możesz spokojnie dodać łyżkę oleju lnianego do koktajlu, który podwyższy kaloryczność. Nie odczujesz, że jest tam olej a jednak kalorie są i się zgadzają. Jeśli robisz surówkę z warzyw dodaj o jedną łyżkę oleju więcej do vinegretu. Oczywiście nie masz jeść samego tłuszczu. Staraj się jednak trzymać 30% zapotrzebowania dziennego.  

TŁUSTE RYBY



Mają znacznie więcej kalorii niż ryby chude. Wybieraj łososia, makrelę czy tuńczyka. Oprócz kalorii dostarczają witaminy D oraz omega-3 .  Ryba sprawdzi się super na obiad i kolację. 


ORZECHY I PESTKI



Są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych. Wybieraj wszystkie orzechy jakie są możliwe. Jednak są bardzo drogie :( W swojej kuchni warto ,abyś miała migdały, orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca. Pestki czy orzechy możesz dodać do sałatek, koktajli czy zjeść solo. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.