Przepyszne drożdżówki z wiśniami

drożdżówki z owocami sezonowymi


Sezon na wiśnie został już rozpoczęty. Zatem należy jak najszybciej się w nie zaopatrzyć, zrobić konfitury, dżem, kompot albo... drożdżówki.  Ten przepis nie jest niskokaloryczny, ale za to na pewno dużo zdrowszy niż sklepowa drożdżówka,
w której nie wiadomo co "siedzi". Możesz popić taką drożdżówkę mlekiem i przenieść się w czasie, gdy nasze babcie uczyły nas, że to własnie z mlekiem drożdżówki smakują najlepiej. No i się nie mylą :)  Smakują obłędnie.

Przepis na drożdżówki z wiśniami 

Składniki na 12 sztuk: 


  • 50 gram świeżych drożdży 
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  •  łyżka mąki pszennej
Wykonanie: Mleko lekko podgrzać dodać pozostałe składniki i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10 min do wyrośnięcia. Zaczyn dość mocno się spieni. 



  • 270 gram mąki pszennej 
  • 100 gram mąki pełnoziarnistej orkiszowej 
  • 30 gram cukru
  • 150 gram wiśni wydrylowanych 
  • 170 gram masła
  • 3 jajka
  • odrobina soli

Wykonanie: Masło i jajka wyjąć szybciej z lodówki, aby się ogrzały. Mąki przesiać.Dodać cukier i sól. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto ręką lub mikserem. Dodać 2 jajka i masło i cały czas mieszając mikserem lub wyrabiać ręka przez jakieś 10 min. Gdy ciasto już jest elastyczne i odchodzi od reki i ścian miski pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto wyjmij z miski i połóż na blacie oprószonym mąką. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wiśnie wyłóż wzdłuż dłuższego boku i zawiń w rulon. Jedno jajko rozbełtaj i posmaruj drożdżówki. Podziel na 12 części. Piecz w piekarniku w 180 stopniach 20 min.

Można posypać płatkami migdałów i zrobić polewę. Pamiętaj jednak, że zwiększy to kaloryczność drożdżówek.









Komentarze

instagram @dietetyk_angelika