Jak skomponować pożywną sałatkę? Oraz trzy przepisy na zdrowe i pożywne sałatki
sos (czyli tłuszcz) oraz białko. I to własnie te dwa czynniki powodują, ze sałatka staje się pożywna i może zastąpić obiad. Jeśli sałatka ma posłużyć jako dodatek do obiadu to powinna zawierać same warzywa i sos. Bez białka, ponieważ białko dostarczymy pod postacią mięsa czy ryby. Jeśli jednak sałatka ma zastąpić obiad musi mieć coś więcej niż tylko warzywa. Sałatkę można zabrać do pracy czy szkoły, wtedy kiedy nie ma możliwości zabrania obiadu i go podgrzania.
Co zatem ma się znaleźć w naszej sałatce?
Białko:
- mozzarella
- feta
- pieczony kurczak
- ryba
- twaróg
Tłuszcz:
- pestki np. słonecznika , dyni
- olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
Przepisy na sałatki:
Sałatka z kurczakiem 379 kcal:
- 150 gram piersi z kurczaka
- pomidor
- garść sałaty
- łyżka oleju
- przyprawy według uznania ( czosnek, zioła, pieprz)
Wykonanie:
Doprawić pierś kurczaka i grillować na patelni grill. Wkroić do sałaty, pomidora. Doprawić czosnkiem i ziołami. Polać olejem lnianym.
Sałatka z kasza kuskus 398 kcal:
- 50 gram kaszy kuskus
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- cukinia
- łyżka oleju
Wykonanie:
Kaszę zalewamy wrzątkiem 1 cm nad kaszą. Na łyżce oliwy podsmażyć bądź zgrillować warzywa. Przyprawić wedle uznania (np sól pieprz, curry) . Wszystko razem wymieszać. Można posypać natką pietruszki.
Sałatka z wędzonym łososiem 325 kcal:
- 100 gram łososia wędzonego
- pomidor czerwony
- łyżka oliwy
- troszkę miodu
- garść sałaty
- sok z cytryny
Wykonanie:
Garść sałaty wsypać do miski. dodać pokrojonego łososia wędzonego na ciepło i pokrojonego pomidora. Z soku cytryny, oliwy, soli i pieprzy, miodu zrobić dressing.
Komentarze
Prześlij komentarz