Jak to jest z tym mlekiem w proszku? Cała prawda o nim




Od jakiegoś czasu zrobiło się głośno o mleku w proszku. Mówią, że należy go unikać jak ognia bo jest bardzo zły dla naszego organizmu. I w sumie tu informacja się ucina.  Zły, bo po?  Bo w proszku? Takie mleko 
wykorzystuje się najczęściej w cukiernictwie, ponieważ ma długą datę do spożycia.  Jakby nie patrzeć jeśli matka dziecka nie może karmić, kupuje mleko w proszku, z tym, że to jest inne mleko pod względem odżywczym.  Czy jest naprawdę się czego bać?

Co to mleko w proszku?

Z mleka świeżego zostaje wyparowana woda i w taki sposób otrzymuje się mleko w proszku. Do takiego mleka dodaje się substancje przeciwzbrylającą, żeby nie była to jedna wielka bryła, tylko sypki proszek.


Jakie właściwości ma mleko w proszku?

Mleko w proszku jest bardzo kaloryczne. Warto więc, kupować to odtłuszczone. Niestety mleko  w proszku nie ma tylu witamin i składników mineralnych co świeże mleko, ale za to ma dość sporo białka bo 100 gram mleka zawiera ponad 26 gram białka!

Czy należy go unikać?

Mleko w proszku, które znajduje się w jogurtach stosuje się w celu  jego zagęszczenia. Niestety mleko w proszku zawiera utleniony cholesterol, który w nadmiarze jest szkodliwy dla naszego organizmu. Jeśli lubisz jogurty, staraj się unikać w składzie mleka w proszku. Takie mleko za to wykorzystuj robiąc ciasto czy blok czekoladowy. Na pewno ci nie zaszkodzi




Komentarze

instagram @dietetyk_angelika