Jak to jest z tym mlekiem w proszku? Cała prawda o nim
Od jakiegoś czasu zrobiło się głośno o mleku w proszku. Mówią, że należy go unikać jak ognia bo jest bardzo zły dla naszego organizmu. I w sumie tu informacja się ucina. Zły, bo po? Bo w proszku? Takie mleko
wykorzystuje się najczęściej w cukiernictwie, ponieważ ma długą datę do spożycia. Jakby nie patrzeć jeśli matka dziecka nie może karmić, kupuje mleko w proszku, z tym, że to jest inne mleko pod względem odżywczym. Czy jest naprawdę się czego bać?
Co to mleko w proszku?
Z mleka świeżego zostaje wyparowana woda i w taki sposób otrzymuje się mleko w proszku. Do takiego mleka dodaje się substancje przeciwzbrylającą, żeby nie była to jedna wielka bryła, tylko sypki proszek.
Jakie właściwości ma mleko w proszku?
Mleko w proszku jest bardzo kaloryczne. Warto więc, kupować to odtłuszczone. Niestety mleko w proszku nie ma tylu witamin i składników mineralnych co świeże mleko, ale za to ma dość sporo białka bo 100 gram mleka zawiera ponad 26 gram białka!
Czy należy go unikać?
Mleko w proszku, które znajduje się w jogurtach stosuje się w celu jego zagęszczenia. Niestety mleko w proszku zawiera utleniony cholesterol, który w nadmiarze jest szkodliwy dla naszego organizmu. Jeśli lubisz jogurty, staraj się unikać w składzie mleka w proszku. Takie mleko za to wykorzystuj robiąc ciasto czy blok czekoladowy. Na pewno ci nie zaszkodzi
Komentarze
Prześlij komentarz