Rodzaje miodów, który najlepszy ?
Teraz jest najlepszy czas, żeby zaopatrzyć się w miodki. Teraz tych rodzajów jest od wyboru do koloru. Każdy miód jest dobry. To nie tylko cukier, ale też białko i składniki mineralne. To bogactwo wszystkiego, ale nieumiejętne jego wykorzystywanie traci sens.
Mówi się, że gdy wyginą pszczoły, będziemy żyć jeszcze do 4 lat, dlatego też dbajmy i doceniajmy nasze pszczółki. 🐝
Rodzaje miodów
- Miody dzielą się na nektarowe, które pochodzą z roślin,
- Spadziowe, które dzielą się na liściaste i iglaste. Pszczoły zbierają wydzieliny pasożytów
( mszyc i czerwców) , które bytują na liściach,
- Mieszane
Miód wielokwiatowy
- ten rodzaj miodu wytwarzany z wiosennych kwiatów ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak
- pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego
- pomaga lepiej znosić alergie
- pomocny przy leczeniu grypy i przeziębienia
Miód rzepakowy
- słaby zapach rzepaku
- bardzo szybko krystalizuje
- dobrze rozpuszcza się w wodzie
- pomocny przy chorobach wątroby, trzustki, nerek, dwunastnicy
- obniża ciśnienie krwi
- wyrównuje niedobory potasu w organizmie
- przyspiesza gojenie się ran
Miód spadziowy
- zawiera fosfor, chlor, wapń, magnez, żelazo
- ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, wykrztuśne, antyseptycznie
- wzmacnia odporność organizmu
- polecany przy zaburzeniach trawiena
- zalecany osobom pracującym przed komputerem
Miód lipowy
- jest pikantny w smaku
- działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, uspokajająco, obniża gorączkę
- polecany przy anginach, zapaleniu zatok
Miód akacjowy
- pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej
- w chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, usuwanie nadżerek i owrzodzeń
- ułatwia zasypianie, wzmacnia wyczerpany organizm
Miód gryczany
- ostry zapach i smak
- zawiera rutynę, która oczyszcza naczynia, polecany przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym
- przyspiesza gojenie się ran i zrastania kości
- polecany przy leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu, stanach osłabienia pamięci
Proces krystalizacji
Mówiąc krótko i prostym językiem, krystalizacja to proces w, którym miód ze stanu płynnego przechodzi w stały. Jest to normalny, naturalny proces. Zachodzi w każdym miodzie. To w jakim tempie będzie miód krystalizował zależy od jego rodzaju.
Jest coś takiego jak dekrystalizacja, czyli przywrócenie stanu ciekłego miodowi. Trzeba go podgrzać. Należy jednak pamiętać, żeby miodu nie wykorzystać do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza ! W przeciwnym razie miód starci swoje cenne właściwości.
Pyłek kwiatowy
- zbierany jest przez pszczoły i mieszany ze śliną lub nektarem i formowany w kształcie kuleczek
- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe
- polecany przy miażdżycy, ponieważ uszczelnia naczynia krwionośne
Podsumowanie:
Wiem, że miód ma swoją cenę, ale warto się w niego zaopatrzyć. Szczególnie jesienią, kiedy bardzo łatwo o infekcje i przeziębienia. W tym okresie szczególnie polecam miód lipowy, ale też i syrop z pędów sosny. Osoba z przeziębianiem szybko stanie na nogi.
źródła:
https://pzp.biz.pl/2017/12/17/rodzaje-miodow/
U nas zawsze polowanie na naturalny lipowy i akacjowy i smaczny miód, wbrew pozorom nie jest go tak łatwo kupić, mały słoiczek gryczanego miodu też dołącza do kolekcji. :)
OdpowiedzUsuńOsobiście mam rzepakowy, ale tym razem zaopatrzę się w lipowy :D
UsuńU nas najczęściej w domu znajduje się miód lipowy :)
OdpowiedzUsuńdobry wybór :) też się na niego czaję :)
Usuń