Dwie pasty z rybą w roli głównej

pasta rybna


Z racji, że dzisiaj przypada dzień ryby, postanowiłam stworzyć dwie pasty na kanapki z rybą w roli głównej. Mam nadzieje, że te pomysły spowodują, że przekonasz się do jedzenia ryby :) 

Śmiało zjedz kanapki z tymi pastami na śniadanie lub kolację. 


Pasta z wędzonym łososiem

pasta z łososiem

Składniki na 2 porcje: 


  • 100 g wędzonego łososia 
  • koperek
  • pieprz
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 125 g sera twarogowego chudego  

Wykonanie: 

Ser wymieszać z jogurtem. Łososia pokroić w drobne kawałki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Kanapki dobrze smakują z ogórkiem kiszonym.

Całość pasty ma tylko 285 kcal. 


Pasta z tuńczykiem

pasta z tuńczykiem

Składniki na 3-4 porcje


  • 60 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 
  • 125 g sera twarogowego chudego
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • łyżka kukurydzy 
  • pół cebuli czerwonej 

Wykonanie: 

Tuńczyka odsączyć z wody. Ser wymieszać jogurtem i tuńczykiem. Natkę posiekać a cebule pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Kanapki dobrze smakują z ogórkiem kiszonym.

Całość pasty ma 217 kcal 
pasta z tuńczykiem
pasta z łososia

pasta z łososiem


Smacznego ! :) 

Komentarze

instagram @dietetyk_angelika