2017/05/17

Probiotyk , prebiotyk i synbiotyk. Czym są ? Jak je łączyć?




W trakcie leczenia antybiotykiem trzeba zażywać probiotyki, które przywrócą odpowiedni poziom bakterii w mikroflorze jelitowej. To chyba wie każdy. Natomiast
probiotyki i prebiotyki mają również inne funkcje, bardzo ważne funkcje. Probiotyki należy brać jeszcze 4 tygodnie po zakończeniu kuracji antybiotykiem. Wtedy kiedy jesteśmy zdrowi powinniśmy również dbać o naszą mikroflorę jelitową w sposób naturalny. Jakie maja funkcję w naszym organizmie i jak je łączyć? I co to jest ten synbiotyk?


Probiotyki 
           
            Najbardziej znane probiotyki to bakterie z grupy Lactobacillus. Znajdują się one
w fermentowanych produktach mlecznych. Mają one za zadanie chronić organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Probiotyki chronią organizm w trakcie antybiotykoterapii. Mają również inne korzystne działanie na ludzki organizm:

                    zwiększa perystaltykę jelita grubego
                    stymuluję odbudowę nabłonka jelitowego
                    stymuluje system immunologiczny
                    obniża poziom cholesterolu
                    ogranicza istnienie mikroorganizmów chorobotwórczych
                    redukują stany zapalne związane z wrzodami żołądka
                    minimalizują skutki zaburzeń metabolicznych jak nietolerancja laktozy oraz glutenu

Źródła probiotyku
  • przetwory mleczne ( kefir, jogurt, maślanka)
  • ogórki kiszone
  • kapusta kiszona


Prebiotyki

            Mikroflora jelitowa to nie tylko probiotyki. Warto również spożywać prebiotyki, które powodują rozwój, wzrost i „narodziny” bakterii probiotycznych. Aby prebiotyk mógł nazywać się prebiotykiem musi spełniać kilka wymogów:

                    muszą być niestrawione w żołądku  jelicie cienkim
                    muszą być bezpieczne dla zdrowia
                    musi stymulować wzrost dobrych bakterii deficytowych np. bifidobakterii

            Właściwości prebiotyczne wykazują oligosacharydy. Prebiotyczne sacharydy metabolizowane są pod wpływem bifidobakterii do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi czy poprawiają perystaltykę jelit. Oprócz oligosacharydów właściwości prebiotyczne wykazują również polisacharydy jak skrobia oporna. Zaliczana jest ona do błonnika pokarmowego, dodawanego do żywności.
Połączenie „sił” probiotyków z prebiotykami mogą:
                    zmniejszyć stany zapalne jelita grubego
                    hamować osteoporozę
                    zapobiegać rozwojowi nowotworów
                    poprawiać wchłanianie wapnia i fosforu

Źródła prebiotyku
  • cebula
  • rośliny strączkowe
  • banan
  • szpinak
  • por


Synbiotyk= probiotyk+prebiotyk

Jak łączyć je w sposób naturalny?
  • surówka z kapusty kiszonej+ jabłko
  • owsianka z owocami
  • jogurt + musli+ owoc
  • kanapki + ogórek kiszony



Podsumowanie

O mikroflorę jelitową należy dbać przez cały czas a nie wtedy kiedy jesteśmy na antybiotyku. Jak widać należy się zdrowo odżywiać, aby dobre bakterie w naszych jelitach były na odpowiednim poziomie. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.