Probiotyk , prebiotyk i synbiotyk. Czym są ? Jak je łączyć?
W trakcie leczenia antybiotykiem trzeba zażywać probiotyki, które przywrócą odpowiedni poziom bakterii w mikroflorze jelitowej. To chyba wie każdy. Natomiast
probiotyki i prebiotyki mają również inne funkcje, bardzo ważne funkcje. Probiotyki należy brać jeszcze 4 tygodnie po zakończeniu kuracji antybiotykiem. Wtedy kiedy jesteśmy zdrowi powinniśmy również dbać o naszą mikroflorę jelitową w sposób naturalny. Jakie maja funkcję w naszym organizmie i jak je łączyć? I co to jest ten synbiotyk?
Probiotyki
Najbardziej
znane probiotyki to bakterie z grupy Lactobacillus. Znajdują się one
w fermentowanych produktach mlecznych. Mają one za zadanie chronić organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Probiotyki chronią organizm w trakcie antybiotykoterapii. Mają również inne korzystne działanie na ludzki organizm:
w fermentowanych produktach mlecznych. Mają one za zadanie chronić organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Probiotyki chronią organizm w trakcie antybiotykoterapii. Mają również inne korzystne działanie na ludzki organizm:
•
zwiększa perystaltykę jelita grubego
•
stymuluję odbudowę nabłonka jelitowego
•
stymuluje system immunologiczny
•
obniża poziom cholesterolu
•
ogranicza istnienie mikroorganizmów chorobotwórczych
•
redukują stany zapalne związane z wrzodami żołądka
•
minimalizują skutki zaburzeń metabolicznych jak
nietolerancja laktozy oraz glutenu
- przetwory mleczne ( kefir, jogurt, maślanka)
- ogórki kiszone
- kapusta kiszona
Prebiotyki
Mikroflora
jelitowa to nie tylko probiotyki. Warto również spożywać prebiotyki, które
powodują rozwój, wzrost i „narodziny” bakterii probiotycznych. Aby prebiotyk
mógł nazywać się prebiotykiem musi spełniać kilka wymogów:
•
muszą być niestrawione w żołądku jelicie cienkim
•
muszą być bezpieczne dla zdrowia
•
musi stymulować wzrost dobrych bakterii deficytowych np.
bifidobakterii
Właściwości
prebiotyczne wykazują oligosacharydy. Prebiotyczne sacharydy metabolizowane są
pod wpływem bifidobakterii do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które
m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi czy poprawiają perystaltykę jelit.
Oprócz oligosacharydów właściwości prebiotyczne wykazują również polisacharydy
jak skrobia oporna. Zaliczana jest ona do błonnika pokarmowego, dodawanego do
żywności.
Połączenie „sił” probiotyków z
prebiotykami mogą:
•
zmniejszyć stany zapalne jelita grubego
•
hamować osteoporozę
•
zapobiegać rozwojowi nowotworów
•
poprawiać wchłanianie wapnia i fosforu
Źródła prebiotyku
- cebula
- rośliny strączkowe
- banan
- szpinak
- por
Synbiotyk= probiotyk+prebiotyk
Jak łączyć je w sposób naturalny?
- surówka z kapusty kiszonej+ jabłko
- owsianka z owocami
- jogurt + musli+ owoc
- kanapki + ogórek kiszony
Podsumowanie
O mikroflorę jelitową należy dbać przez cały czas a nie wtedy kiedy jesteśmy na antybiotyku. Jak widać należy się zdrowo odżywiać, aby dobre bakterie w naszych jelitach były na odpowiednim poziomie.
Komentarze
Prześlij komentarz