Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste


Gofry, nie ma co ukrywać to smak dzieciństwa. Jedziesz nad morze z dziećmi to zawsze trzeba zahaczyć o budkę z lodami i goframi. Gofry co prawda można zrobić i samemu w domu, ale według mnie i tak najlepsze są te jedzone nad morzem z bitą śmietaną i owocami.


Składniki na 8 gofrów 


  • 2 jajka M
  • Łyżka cukru waniliowego 
  • Szklanka mleka 1,5%
  • Szklanka mąki orkiszowej 
  • Łyżka oleju

Wykonanie: 

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, olej i mleko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i dodać do masy.  Ja dodałam jeszcze sok z cytryny dla smaku. 


Wskazówki:


  • Jeśli dodasz zwykłą białą mąkę, gofry będą bardziej chrupiące. Sprawdzi się też dobrze mąka pszenna pełnoziarnista czy orkiszowa typ 600. 
  • Gofry należy zjeść od razu, ponieważ wtedy są jeszcze chrupiące, po pewnym czasie stają się gumowe (co w przypadku potraw mącznych jest zjawiskiem normalnym).
  • Najlepiej jeśli masz gofrownicę powyżej 1000 W. Jeśli masz poniżej tej wartości to pamiętaj, żeby bardzo dobrze ją nagrzać
  • Do wyjmowania gofrów używaj silikonowej lub drewnianej łyżki/widelca czegokolwiek. Jeśli użyjesz zwykłego widelca porysujesz powłokę gofrownicy, i gofry będą się przyklejać. Z czasem sprzęt trzeba będzie też wyrzucić. 


Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste


Komentarze

instagram @dietetyk_angelika