Zupa krem z buraka
Zupy krem są na tyle fajne, że robi się je dosłownie kilkanaście minut. Można "przemycić" w niej praktycznie wszystkie warzywa jakie masz w lodówce, więc jeśli np. masz w domu małego niejadka spróbuj właśnie stworzyć zupę krem.
W zupie absolutnie nie czuć tego ziemistego smaku buraka, ponieważ jest gotowany, a nie surowy. Burak to superfood. Zupę polecam osobom:
- Które mają problem z zaparciami (ale pamiętaj, żeby pić dużo wody)
- Są aktywnie fizycznie, ponieważ zwiększa wydolność organizmu o nawet 20% !
- Anemikom
- Osobom, które mają za mało żelaza we krwi (pamiętaj, żeby sprawdzić też poziom ferrytyny)
- Kobietom w ciąży oraz po porodzie
Składniki na 2 porcje
- 500 g ugotowanych buraków
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
- sok z całej cytryny
- 2 średnie ziemniaki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Do ziemniaków można dodać swoje ulubione przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy etc. Gdy ziemniaki się ugotują dodać buraki, zdjąć z ognia i zblendować. Dodać sok z cytryny, pieprz, sól. Udekorować natką pietruszki i odrobiną jogurtu naturalnego.
Jedna porcja ma tylko 180 kcal.
Ja tę zupę podaję z grillowanymi kotletami mielonymi.
Komentarze
Prześlij komentarz