Gofry pełnoziarniste
Gofry, nie ma co ukrywać to smak dzieciństwa. Jedziesz nad morze z dziećmi to zawsze trzeba zahaczyć o budkę z lodami i goframi. Gofry co prawda można zrobić i samemu w domu, ale według mnie i tak najlepsze są te jedzone nad morzem z bitą śmietaną i owocami.
Składniki na 8 gofrów
- 2 jajka M
- Łyżka cukru waniliowego
- Szklanka mleka 1,5%
- Szklanka mąki orkiszowej
- Łyżka oleju
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, olej i mleko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i dodać do masy. Ja dodałam jeszcze sok z cytryny dla smaku.
Wskazówki:
- Jeśli dodasz zwykłą białą mąkę, gofry będą bardziej chrupiące. Sprawdzi się też dobrze mąka pszenna pełnoziarnista czy orkiszowa typ 600.
- Gofry należy zjeść od razu, ponieważ wtedy są jeszcze chrupiące, po pewnym czasie stają się gumowe (co w przypadku potraw mącznych jest zjawiskiem normalnym).
- Najlepiej jeśli masz gofrownicę powyżej 1000 W. Jeśli masz poniżej tej wartości to pamiętaj, żeby bardzo dobrze ją nagrzać.
- Do wyjmowania gofrów używaj silikonowej lub drewnianej łyżki/widelca czegokolwiek. Jeśli użyjesz zwykłego widelca porysujesz powłokę gofrownicy, i gofry będą się przyklejać. Z czasem sprzęt trzeba będzie też wyrzucić.
Komentarze
Prześlij komentarz