Zupa krem z buraka

Zupa krem z buraka

Zupy krem są na tyle fajne, że robi się je dosłownie kilkanaście minut. Można "przemycić" w niej praktycznie wszystkie warzywa jakie masz w lodówce, więc jeśli np. masz w domu małego niejadka spróbuj właśnie stworzyć zupę krem.

W zupie absolutnie nie czuć tego ziemistego smaku buraka, ponieważ jest gotowany, a nie surowy. Burak to superfood. Zupę polecam osobom:

  • Które mają problem z zaparciami (ale pamiętaj, żeby pić dużo wody)
  • Są aktywnie fizycznie, ponieważ zwiększa wydolność organizmu o nawet 20% !
  • Anemikom
  • Osobom, które mają za mało żelaza we krwi (pamiętaj, żeby sprawdzić też poziom ferrytyny)
  • Kobietom w ciąży oraz po porodzie


Składniki na 2 porcje 


  • 500 g ugotowanych buraków
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki
  • sok z całej cytryny
  • 2 średnie ziemniaki 

Wykonanie: 

Ziemniaki ugotować. Do ziemniaków można dodać swoje ulubione przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy etc. Gdy ziemniaki się ugotują dodać buraki, zdjąć z ognia i zblendować. Dodać sok z cytryny, pieprz, sól. Udekorować natką pietruszki i odrobiną jogurtu naturalnego. 

Jedna porcja ma tylko 180 kcal. 

Ja tę zupę podaję z grillowanymi kotletami mielonymi. 



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika