Kilka sposobów , aby w święta nie przytyć oraz jadłospis na jeden świąteczny dzień



Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Za dwa tygodnie kobiety będą spędzać czas w kuchni, aby przygotować to jak najsmaczniejsze potrawy. Święta to czas kiedy
łatwo przytyć. Przyjeżdża rodzina a stół ugina się od ciast i świątecznych smakołyków. Są jednak sposoby na to, aby nie przytyć w święta mimo, że będzie można zjeść wszystkie smakołyki. Zdradzę wam kilka rad, aby wasza sylwetka nie ucierpiała podczas świąt oraz przedstawię jeden świąteczny jadłospis , który uwzględnia potrawy świąteczne.



Porady:

  • Warto zrobić potrawy wersji light. Nie oznacza to, że np. mięso będzie suche a ciasto mało słodkie. Zamiast majonezu użyjcie jogurtu bądź zmieszajcie pół na pół jogurt i  majonez
  • W święta nie leżymy brzuchem do góry. Warto pójść na spacer czy chociażby pozmywać naczynia po rodzinnym obiedzie. Każda forma aktywności się liczy. Przy każdej aktywności są spalane kalorie. 
  • Warto pic zieloną herbatę zamiast nektarów czy słodkich napojów gazowanych
  • Warto zaplanować sobie szybciej jakie potrawy będzie się robić na święta ( spontaniczność tu jest najgorsza-robi się wtedy zazwyczaj coś smażonego bo jest to szybkie w przygotowaniu) warto również zaplanować sobie jadłospis  na święta. Wtedy wiemy na co można zjeść w święta a co nie.  
  • Nie trzeba jeść wszystkich potraw jednego dnia. Święta trwają dwa dni. 
  • Ciasto najlepiej jeść do godziny 15, ponieważ organizm zdąży "spalić" to ciasto do wieczora. 
  • Kolacja powinna być lekka 
  • Śniadanie musi być porządne - o czym wspominam praktycznie w każdym poście- aby nie podjadać wtedy w ciągu dnia
  • Należy jeść regularnie co 3-4 godziny i nie podjadać między posiłkami 

Kaloryczność niektórych potraw świątecznych
  • babka wielkanocna 60 gram - 253 kcal
  • mazurek kajmakowy 100 gram - 475 kcal
  • żurek z jajkiem i kiełbaską 380 gram- 410 kcal
  • pascha 150 gram - 510 kcal



Jadłospis świąteczny ok. 1550 kcal

Śniadanie

  • jajko ( oczywiście to jajko z koszyka:) ) 
  • 2 kromki chleba żytniego posmarowanego cienko masłem
II śniadanie
  • kawałek babki ( 60 gram)
Obiad
  • porcja żurku z jajkiem i kiełbaską 380 gram 
podwieczorek
  • dowolny owoc 

Kolacja
  • kromka chleba razowego posmarowanego cienko masłem z kiełbaską ( z koszyczka) oraz z pomidorem




Komentarze

instagram @dietetyk_angelika