Kilka sposobów , aby w święta nie przytyć oraz jadłospis na jeden świąteczny dzień
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Za dwa tygodnie kobiety będą spędzać czas w kuchni, aby przygotować to jak najsmaczniejsze potrawy. Święta to czas kiedy
łatwo przytyć. Przyjeżdża rodzina a stół ugina się od ciast i świątecznych smakołyków. Są jednak sposoby na to, aby nie przytyć w święta mimo, że będzie można zjeść wszystkie smakołyki. Zdradzę wam kilka rad, aby wasza sylwetka nie ucierpiała podczas świąt oraz przedstawię jeden świąteczny jadłospis , który uwzględnia potrawy świąteczne.Porady:
- Warto zrobić potrawy wersji light. Nie oznacza to, że np. mięso będzie suche a ciasto mało słodkie. Zamiast majonezu użyjcie jogurtu bądź zmieszajcie pół na pół jogurt i majonez
- W święta nie leżymy brzuchem do góry. Warto pójść na spacer czy chociażby pozmywać naczynia po rodzinnym obiedzie. Każda forma aktywności się liczy. Przy każdej aktywności są spalane kalorie.
- Warto pic zieloną herbatę zamiast nektarów czy słodkich napojów gazowanych
- Warto zaplanować sobie szybciej jakie potrawy będzie się robić na święta ( spontaniczność tu jest najgorsza-robi się wtedy zazwyczaj coś smażonego bo jest to szybkie w przygotowaniu) warto również zaplanować sobie jadłospis na święta. Wtedy wiemy na co można zjeść w święta a co nie.
- Nie trzeba jeść wszystkich potraw jednego dnia. Święta trwają dwa dni.
- Ciasto najlepiej jeść do godziny 15, ponieważ organizm zdąży "spalić" to ciasto do wieczora.
- Kolacja powinna być lekka
- Śniadanie musi być porządne - o czym wspominam praktycznie w każdym poście- aby nie podjadać wtedy w ciągu dnia
- Należy jeść regularnie co 3-4 godziny i nie podjadać między posiłkami
Kaloryczność niektórych potraw świątecznych
- babka wielkanocna 60 gram - 253 kcal
- mazurek kajmakowy 100 gram - 475 kcal
- żurek z jajkiem i kiełbaską 380 gram- 410 kcal
- pascha 150 gram - 510 kcal
Jadłospis świąteczny ok. 1550 kcal
Śniadanie
- jajko ( oczywiście to jajko z koszyka:) )
- 2 kromki chleba żytniego posmarowanego cienko masłem
II śniadanie
- kawałek babki ( 60 gram)
Obiad
- porcja żurku z jajkiem i kiełbaską 380 gram
podwieczorek
- dowolny owoc
Kolacja
- kromka chleba razowego posmarowanego cienko masłem z kiełbaską ( z koszyczka) oraz z pomidorem
Komentarze
Prześlij komentarz