Rola błonnika w diecie. Jakie ma znaczenie dla naszego organizmu?



Błonnik jest zazwyczaj pochodzenia roślinnego i nie ulega strawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Jest on mieszaniną substancji o charakterze
polisacharydowym ( celuloza, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny). Odpowiednia ilość błonnika ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu a konkretnie dla przewodu pokarmowego.



Błonnik według podziału funkcjonalnego dzieli się na
  • błonnik pokarmowy- zawarty w produktach roślinnych
  • błonnik suplementarny - wyizolowany z produktów naturalnych, mający korzystny wpływ na zdrowie i jakość życia człowieka

Funkcje błonnika
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • obniża stężenie glukozy we krwi
  • reguluje rytm wypróżnień
  • zapobiega powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego
  • zmniejsza uczucie głodu
  • wpływa na rozwój korzystnych bakterii jelitowych

Źródła błonnika
  • warzywa
  • owoce
  • produkty zbożowe
  • nasiona roślin strączkowych

Błonnika nie zawierają 
  • mięso
  • jaja
  • mleko
  • alkohole
  • tłuszcz ( masło, oleje) 



Dawkowanie
  • dzienne zapotrzebowanie na błonnik to 20-40 gram. Zbyt mała podaż błonnika prowadzi do zaparć a zbyt duże spożycie może prowadzić do wzdęć czy biegunek. Przy spożywaniu dużej iloci błonnika należy pić więcej płynów ( woda, soki) dlatego, że błonnik pęcznieje w naszym brzuchu. 

Diety bogate w błonnik powinny stosować osoby z otyłością, cukrzycą, miażdżycą i kamica żółciową



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika