Parę słów o kawie oraz trzy przepisy na nią




Kawę pije większość Polaków. U niektórych zastępuje śniadanie. Oczywiście to błąd. Ale o kawie... Niesie za sobą pozytywne jak i negatywne skutki. Jest kawa
z kofeiną, bezkofeinowa czy zbożowa. Co kto lubi. Każda z nich ma inne działanie i smak.  Z tego produktu można zrobić kawy mrożone czy desery. Pomysłów jest mnóstwo.  W skrócie przedstawiam negatywne i pozytywne skutki picia kawy oraz trzy przepisy na nią

Skutki pozytywne:

  • poprawia perystaltykę jelit
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
  • jest moczopędna
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II
  • poprawia pamięć krótkotrwałą
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny i krążenia

Negatywne skutki:

  • wypłukuje magnez z organizmu
  • powinny na nią uważać kobiety w ciąży
  • uzaleznia
  • może utrudniać zasypianie
  • może powodować lęki

Przepisy

Zimowa kawa

Składniki:
  • filiżanka kawy
  • trochę soku z cytryny
  • trochę miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • bita śmietana bądź spienione mleko do dekoracji
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:

Zaparz kawę tak jak lubisz razem z goździkami. Odcedź goździki. Dolej sok z cytryny, dodaj miód, cynamon i wymieszaj. Kawę udekoruj bitą śmietaną i posyp skórką z pomarańczy. 







Kawa łaciatka

Składniki:

  • filiżanka kawy
  • łyżeczka kakao
  • dwie kostki czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić i włóż do szklanki. Wlać kawę. Mleko spień i ułóż na kawie. Piankę posyp kakao.






Duet kawowo-truskawowy


Składniki:

  • filiżanka kawy
  • 50 ml jogurtu
  • kilka truskawek bądź wiśni
  • pół łyżeczki kakao
  • lód w kostkach
Wykonanie:

Zmiksuj truskawki. Odlej łyżkę musu. Resztę zmiksuj z połowa jogurtu. Można dodać kostkę lodu. Wlej do szklanki. Resztę jogurtu zmiksuj z kawą, kakao i lodem. Ułóż warstwami tak, żeby warstwy się nie połączył




Artykuły o podobnej tematyce





Komentarze

instagram @dietetyk_angelika