Parę słów o kawie oraz trzy przepisy na nią
Kawę pije większość Polaków. U niektórych zastępuje śniadanie. Oczywiście to błąd. Ale o kawie... Niesie za sobą pozytywne jak i negatywne skutki. Jest kawa
z kofeiną, bezkofeinowa czy zbożowa. Co kto lubi. Każda z nich ma inne działanie i smak. Z tego produktu można zrobić kawy mrożone czy desery. Pomysłów jest mnóstwo. W skrócie przedstawiam negatywne i pozytywne skutki picia kawy oraz trzy przepisy na nią
Skutki pozytywne:
- poprawia perystaltykę jelit
- zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
- jest moczopędna
- zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II
- poprawia pamięć krótkotrwałą
- pozytywnie wpływa na układ trawienny i krążenia
Negatywne skutki:
- wypłukuje magnez z organizmu
- powinny na nią uważać kobiety w ciąży
- uzaleznia
- może utrudniać zasypianie
- może powodować lęki
Przepisy
Zimowa kawa
Składniki:
- filiżanka kawy
- trochę soku z cytryny
- trochę miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- bita śmietana bądź spienione mleko do dekoracji
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Zaparz kawę tak jak lubisz razem z goździkami. Odcedź goździki. Dolej sok z cytryny, dodaj miód, cynamon i wymieszaj. Kawę udekoruj bitą śmietaną i posyp skórką z pomarańczy.
Kawa łaciatka
Składniki:
- filiżanka kawy
- łyżeczka kakao
- dwie kostki czekolady
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić i włóż do szklanki. Wlać kawę. Mleko spień i ułóż na kawie. Piankę posyp kakao.
Duet kawowo-truskawowy
Składniki:
- filiżanka kawy
- 50 ml jogurtu
- kilka truskawek bądź wiśni
- pół łyżeczki kakao
- lód w kostkach
Wykonanie:
Zmiksuj truskawki. Odlej łyżkę musu. Resztę zmiksuj z połowa jogurtu. Można dodać kostkę lodu. Wlej do szklanki. Resztę jogurtu zmiksuj z kawą, kakao i lodem. Ułóż warstwami tak, żeby warstwy się nie połączył
Artykuły o podobnej tematyce
Komentarze
Prześlij komentarz