Baza sałatki

dietetyk online trójmiasto


Warzywa powinny stanowić 3/4 objętości talerza. Wiem, że nie zawsze Twój talerz tak wygląda. Być może dlatego, że nie masz pomysłu na sałatkę. jak jesteś na deficycie kalorycznym to surówki z marchewki i majonezu nie zjesz, bo majonez samo zło, buraczki zasmażane nie, bo przecież są z dodatkiem oleju. Można wszystko, byleby z umiarem. Dzisiaj przedstawiam bazę do sałatki.


Ta sałatka pasuje do ziemniaków w każdej formie czy frytek pieczonych. Nie będzie ona dobrze smakowała z ryżem czy kaszą, choć każdy z nas ma swoje smaki. Możesz do niej dodać mozzarellę/fetę/burratę, oliwki, zjeść z pieczywem i idealny posiłek na kolację czy lunchbox.

Składniki:

  • roszponka/rukola/ inna sałata
  • pomidorki koktajlowe/cherry/lub inne małe ( zwykłe, duże pomidory nie oddają tego smaku oraz wyglądają nieestetycznie)
  • ogórek świeży lub konserwowy 
  • rzodkiewka
  • papryka
sos: 
  • olej (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek) 
  • sól, pieprz
  • dwie łyżeczki musztardy francuskiej ( smakuje najlepiej do tej sałatki)
  • odrobina miodu 



Wykonanie: 

Do miski wrzucić umyta sałatę, pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki w plasterki, ogórka w półksiężyce, paprykę w kostkę. Składniki do sosu wymieszać i olać nim sałatkę.

dietetyk online trójmiasto



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika