Cukrzyca ciążowa. Jak się odżywiać i jak ją leczyć?
Cukrzyca ciążowa jak sama nazwa wskazuje, występuje u kobiet w ciąży. Definiowana jest jako nietolerancja glukozy powodującą hiperglikemię o różnym nasileniu, która zaczyna się w czasie ciąży. Cukrzyca ciążowa występuje, gdy komórki β trzustki nie są w stanie sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu na insulinę w trakcie ciąży.
Badanie OGTT w czasie ciąży
Glikemię na czczo powinno oznaczać się jak najszybciej. Gdy kobieta w ciąży jest narażona na cukrzycę ciążową takie badanie powinno być wykonane od razu, a 24-26 tygodniu ciąży powinno oznaczyć się krzywą cukrową w celu zdiagnozowania cukrzycy. Takie badanie jest bezbolesne, należy zakupić glukozę 75 g. Na rynku są już dostępne gotowe roztwory o różnych smakach. Krew pobiera się na czczo, po 1 godzinie od wypicia glukozy, i po 2 godzinach od wypicia glukozy.
Kobiety z cukrzycą ciążową, gdy należy podać insulinę, mogą mieć częstsze wizyty ginekologiczne. Takie kobiety należy edukować i wspierać. Nadwaga, otyłość, a także wiek (pierwsza ciąża po 35 roku życia) mają wpływ na częstsze występowanie cukrzycy ciążowej.
Leczenie cukrzycy ciążowej
U kobiet z cukrzycą ciążową terapia dietetyczna oraz aktywność fizyczna wystarczają, aby złagodzić objawy choroby. Jednak u 10% przypadków potrzebna jest insulina, aby osiągnąć prawidłowe parametry glikemii. W cukrzycy czy w isulinooporności zaleca się podanie metforminy. Jest to lek, który nie wpływa na insulinę, a normuje glikemię we krwi. W cukrzycy ciążowej również podaje się tego typu lek. Jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży do 12 tygodnia ciąży. Jednakże badania kliniczne wciąż trwają.
Wskazania do insulinoterapii:
-
Gdy występuje hiperglikemia na czczo i po posiłku
Kryteria do wyrównania cukrzycy ciążowej
-
Glikemia na czczo i przed posiłkiem 60–90 mg/dl
-
Maksymalna glikemia <120 mg/dl w 1. godzinie po posiłku
-
Glikemia między godziną 2.00 a 4.00: >60 mg/dl
Wraz ze zwiększoną glikemią, należy zastosować większe dawki insuliny. O dawce, rodzaju insuliny decyduje lekarz. Ciężarna powinna również zostać wyedukowana oraz poinstruowana jak dawkować insulinę.
Ten artykuł może Cię zainteresować: Dieta w ciąży
Wpływ cukrzycy ciążowej na dziecko i poród
Cukrzyca ciążowa ma bardzo negatywny wpływ na dziecko. Glukoza przenika przez łożysko do dziecka. Gdy u matki występuje hiperglikemia, następuje wzrost stężenia glukozy we krwi płodu. Może dość do niedojrzałości płodu. Istnieje wiele powikłań jak:
-
Przedwczesny poród,
-
Rozwiązanie ciąży przez cięcie cesarskie,
-
Niska masa urodzeniowa dziecka,
-
Niska ocena dziecka w skali Apgar
Niedobór insuliny i hiperglikemia u matki mogą prowadzić do kwasicy u płodu i obumarcia wewnątrzmacicznego lub wystąpienia wad wrodzonych, najczęściej cewy nerwowej i serca. Natomiast już po porodzie noworodki narażone są na hipoglikemię.
Dieta w cukrzycy ciążowej
Dieta w cukrzycy ciążowej nie różni się od normalnej, dobrze zbilansowanej diety. Należy stosować dietę z niskim IG. Nie wykazano w badaniach, aby zmniejszona ilość węglowodanów w diecie przyniosła lepsze rezultaty. Oprócz diety z niskim IG, należy (przed ciążą) zadbać o swoje BMI. Nie powinno przekraczać 24,9, bo ten wskazuje na nadwagę. Nadmiar tkanki tłuszczowej przyczynia się do cukrzycy typu 2.
Zasady diety w cukrzycy ciążowej
- Ilość węglowodanów w diecie powinna wynosić 45-55%,
- Ilość białka powinna wynosić 15-20%,
- Ilość tłuszczu w diecie powinno wynosić 30-35%,
- Regularne posiłki co 3 godziny,
- Śniadanie obowiązkowe,
- Owoce należy łączyć z białkiem i/lub tłuszczem np. owoce+ jogurt+ orzechy,
- Warzywa do każdego posiłku,
- Należy jeść węglowodany złożone np. razowy chleb, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż.
:)
OdpowiedzUsuń