2017/10/23

Jak nie marnować jedzenia? 5 wskazówek



Gdy gotujesz różne potrawy zdarza się, że niektóre produkty wyrzucasz bo nie są już potrzebne  w potrawie. Takim przykładem jest np. wywar. Warzywny czy mięsny. Bez różnicy. Potrzebujesz warzywa i przyprawy. Gdy warzywa się ugotują to je po prostu
wyrzucasz bo tak naprawdę potrzebujesz samego wywaru. Takich przykładów jest mnóstwo. Okazuje się, że Polacy wyrzucają rocznie aż 9 milionów ton jedzenia.! Sama przyznaj, że to ogromna liczba. Niektórzy jedzenie wyrzucają a niektórzy nie mają co jeść...
Jeśli wyrzucasz jedzenie, pamiętaj, że tak naprawdę wyrzucasz swoje pieniądze. Przypuśćmy, że na warzywa na wywar wydałaś 10zł. Czy byłabyś w stanie wyrzucić w czystej postaci te 10zł do kosza? No mnie byłoby ciężko...
Na "resztki" jedzenia zawsze znajdzie się jakiś super przepis dzięki, któremu nic się nie zmarnuje.


Jak nie marnować jedzenia?


  1.  Rób zakupy z listą. 
Wierz mi, że to działa cuda. Dzięki temu nie kupisz czegoś, czego i tak w gruncie rzeczy nie wykorzystasz.  Nie rób zakupów , gdy jesteś głodna.

      2. Planuj posiłki

Zaplanuj mniej więcej posiłki na trzy dni do przodu. Dzięki temu kupisz tylko te składniki, które potrzebujesz na zaplanowane potrawy. 

      3.  Promocje w sklepach 

Nie kupuj wszystkiego co jest w promocji. Dlaczego? Bo zazwyczaj mają bardzo krótką datę do spożycia. Jeśli jednak wiesz, że ten produkt wykorzystasz przed upływem ważności to śmiało kup. 

      4. Miej produkty podstawowe w kuchni

Przecier pomidorowy, płatki owsiane, puszki czy jogurt naturalny warto mieć w kuchni. Jeśli zostaną ci resztki z wczorajszego obiadu itp, to w połączeniu z tymi podstawowymi produktami zrobisz wyśmienitą potrawę. 

      5. Wekuj, pasteryzuj, bądź kreatywna

Jeśli kupiłaś za dużo papryki czy cukinii to pokrój w plastry lub tak jak lubisz i do słoika. Takie warzywa nadadzą się jako przekąska, lub baza do sałatki


Co stworzyć z "resztek" ? 




  • jeśli zostaną Ci warzywa zrób z nich pastę warzywną bądź pasztet
  • jeśli ugotowałaś za dużo jajek to pokrój je, dodaj trochę jogurtu i musztardy i ta dam! pasta jajeczna gotowa
  • kurczak z dnia poprzedniego wykorzystaj do sałatki. Dodaj sałatę, pomidor, ogórek i cebulę i sałatka jak ta lala. 
  • z ugotowanego makaronu zrób zapiekankę. 
  • z czerstwego pieczywa zrób grzanki. 
  • ze strączków możesz zrobić pastę warzywną, pasztet bądź farsz np. do pierogów



Podobne artykuły







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.