Sernik kokosowy na zimno z mango

sernik na zimno  z mango


Dla fanów sernika na zimno też przepis jest koniecznością do przetestowania. Idealny na święta, ale również na inne okazje. Połączenia kokosa i mango to duet idealny. Co prawda jest to połączenie orzeźwiające, jednak brakuje mi tych "smaków lata" zimą.


Przepis na sernik kokosowy z musem z mango 


Spód:


  • 120 g sucharków
  • 2 lekko gorzkie czekolady 50% oraz jedna czekolad mleczna

Masa serowa:

  • 400 ml mleczka kokosowego 
  • 750 g jogurtów greckich 0% 
  • 75 g miody płynnego 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • odrobina wody gorącej 

Mus z mango:

  • 2 mango
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody gorącej 

Wykonanie:

  1.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kilka łyżek wody, aby czekolada ponownie się nie skleiła.
  2.  Czekoladę połączyć z pokruszonymi sucharkami. Spód wyłożyć do blaszki okrągłej o średnicy 22 cm 
  3. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pamiętaj, aby zrobić to dobrze, bo inaczej będą "grudki". Resztę  składników wymieszać ze sobą. Dodać żelatynę i wymieszać ponownie. Wlać masę go formy. 
  4. Schować ciasto do lodówki do czasu, gdy stężeje
  5.  Mango dobrze zblendować. Dodać rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ponownie wymieszać. Wylać mus z mang na ciasto i ponownie schłodzić. Użyć do dekoracji wiórków kokosowych.

Ciasto podzielić na 12 części. Jedna porcja ma 344 kcal 

Smacznego ! :) 

sernik kokosowy na zimno z mango

sernik kokosowy na zimno z mango

sernik kokosowy na zimno z mango

sernik kokosowy na zimno z mango



Komentarze

  1. Taki sernik na zimno to dobry sposób, żeby przywołać trochę lata :-) Wygląda naprawdę słonecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o to mi właśnie chodziło ;) brakuje trochę słoneczka zimą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @dietetyk_angelika