28 sposobów jak nie marnować jedzenia, czyli zasada zero waste

dietetyk online trójmiasto

O tym jak nie marnować jedzenia pisałam już na blogu. Tym razem chcę dopisać i przedstawić nowe sposoby na niemarnowanie resztek jedzenia. Zasada zero waste jest już znana od kilku lat i cieszy się dość sporą popularnością. I prawidłowo, bo przecięty Polak w ciągu roku wyrzuca kilka ton żywności do śmieci. To tak jakbyś wyrzuciła pieniądze do śmieci, a ciężko wyrzucić dosłownie 100 zł do kosza, prawda? Ale pod postacią jedzenia, każdy z nas patrzy inaczej.


Przede wszystkim nie kupuj na zapas. To bez sensu. Sklepy czynne są sześć w dni w tygodniu, więc nie powiesz mi, że nie masz czasu na małe zakupy co drugi dzień ( tyczy się to warzyw, owoców, pieczywa). Osiedlowe sklepy czynne są nawet w niedzielę. Tak jak wspomniałam wcześniej warzywa, owoce czy pieczywo warto kupować na bieżąco, bo inaczej się zepsują. Oczywiście jest na to sposób, i przedstawię Ci je później, ale najlepiej wykorzystywać je na bieżąco.

Oprócz tego, żeby nie marnować jedzenie, ważne jest też przechowywanie żywności. W ten sposób możesz przedłużyć żywotność niektórych produktów. Dla przykładu: wędliny pakuj w papier do pieczenia, chleb w lniany woreczek, bo wtedy czerstwieje, a nie pleśnieje, a warzywa czy owoce trzymaj na dolnej półce w lodówce. O tym też pisałam niedawno na blogu, więc warto przeczytać ten artykuł.

Ten artykuł może Ci się przydać: Jak przechowywać warzywa, aby były świeże

28 sposobów jak nie marnować jedzenia

1. Resztki warzyw z zupy np. rosołu wykorzystaj na sałatkę jarzynową czy pastę do chleba
2. Jeśli zostały Ci jakieś ostatnie resztki wędliny zrób zapiekankę makaronową czy ziemniaczaną. Kolejny pomysł na obiad czy kolację.
3. Z resztek surowych warzyw możesz zrobić omleta czy frittatę. To idealny pomysł na sycące śniadanie.
4. Z ostatniego małego świeżego ogórka, kilku pomidorków i z kilku liści sałaty zrób sałatkę. Warzywa pokrój, i polej sosem vinegret. Świetnie smakuje do obiadu.
5. Jeśli zostało Ci kilka gotowanych ziemniaków zrób z nich kopytka
6. Wykorzystałaś żółtka do ciasta, i zostały Ci białka? Nic trudnego. Zrób bezy.
7. A gdy jest odwrotna sytuacja, i zostały Ci same żółtka? To sposób na jajecznicę, omlet czy kogel-mogel
8. Jeśli została Ci ostatnia kromka chleba zrób z niej grzanki, i wykorzystaj do sałatki czy zupy
9. Gdy zostanie Ci gotowane mięso wykorzystaj je do farszu do pasztecików, naleśników, pierogów czy do sałatki jako źródło białka.
10. Ostał Ci się jeden biedny dojrzały banan? Jest świetnym zamiennikiem jajka. Wykorzystaj go także do ciastek czy placuszków na słodko.
11. Zioła przechowuj w lodówce na drzwiach w zimnej wodzie. Jeśli jednak wiesz, że ich nie wykorzystasz, posiekaj i zamróź.
12. Czerstwa bułka? A weź ją zetrzyj na tarce i ciesz się domową bułką tartą
13. Masz w lodówce zalegające pieczarki ? I na to jest sposób. Wykorzystaj je do zupy krem z pieczarek czy do tostów jako farsz
14. Kolejny sposób na warzywa to po prostu je ugotuj na parze. Tyczy się to np. papryki, bakłażana, cukinii
15. Jeśli Twoje pomidory robią się już miękkie to zrób z nich sos pomidorowy do makaronu czy zupę krem.
16. Jeśli został Ci makaron z poprzedniego dnia zrób z niego zapiekankę, makaronowe muffinki

Ten artykuł może Ci się przydać5 sposób jak nie marnować jedzenia

17. Wczorajszy ryż lub kasza? Świetnie nadadzą się do zupy mlecznej, placków czy kotletów
18. Jeśli kupujesz sałatę w doniczce to obetnij ją 3 cm nad nad łodygami i wstaw do wody. Wyrośnie następna.
19. Jeśli kupujesz kokosa to go nie wyrzucaj. Kokos sprawdzi się jako miseczka czy dekoracja
20. Kwaśne mleko świetnie czyści srebro
21. Nie wylewaj wody z puszki po ciecierzycy. Ubij ją i upiecz wegańskie bezy.
22. Natka marchewki jest zjadliwa. Zrób z niej pesto.
23. Zanim zaczniesz jeść cytrusy, obierz skórkę w taki sposób jaki chcesz ( np. zetrzeć na tarce) i wykorzystaj jako zapach lub ususz i dodaj do wypieków
24. Skórka z bananów świetnie czyści eleganckie buty ze skóry (albo eko-skóra)
25. Skorupki jajek do świetny nawóz do roślin
26. Wszystkie obierki po warzywach nadają się do kompostownika
27. Biały ser (ten twarogowy) jeśli kończy się mu data ważności zrób pastę do chleba. Zblenduj twaróg, jogurt naturalny, czosnek granulowany.
28. Jeśli zostanie Ci cokolwiek to pamiętaj, że zawsze można z tego zrobić zapiekankę.


Daj znać jakie Ty masz sposoby na resztki jedzenia :)


Komentarze

instagram @dietetyk_angelika