Cytrynowe babeczki wielkanocne

babeczki wielkanocne cytrynowe



Wielkanoc tuż tuż, więc na pewno powoli szukasz inspiracji, co mogłabyś zrobić na ten świąteczny stół. Oprócz tego przygotowujemy święconki, czyli koszyki wiklinowe z pysznościami. Jednym z produktem, który musi się znaleźć w koszyku jest babka wielkanocna lub każde inne ciasto, które symbolizuje umiejętność i doskonałość. Dzisiaj przedstawiam Wam cytrynowe babki piaskowe do święconki.


Składniki na 7 sztuk:


  • 50 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić w mikserze dodając partiami cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła, ciągle mieszając na najniższych obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ciasto wyłożyć do foremek i piec w 160 stopniach przez 25-35 minut (do suchego patyczka). Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. 

Wielkanoc przepisy

Komentarze

instagram @dietetyk_angelika