Cytrynowe babeczki wielkanocne
Składniki na 7 sztuk:
- 50 g mąki orkiszowej typ 700
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 125 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić w mikserze dodając partiami cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła, ciągle mieszając na najniższych obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ciasto wyłożyć do foremek i piec w 160 stopniach przez 25-35 minut (do suchego patyczka). Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.
Komentarze
Prześlij komentarz