Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

 



Wołowina raczej rzadko gości w naszych domach ze względu na jej cenę. Nie da się ukryć, że cena jest wysoka, ale od czasu do casu, dla urozmaicenia diety jak najbardziej powinna się znaleźć. Dzisiaj przedstawiam Wam pulpety gotowane w sosie pomidorowym. Są delikatne, miękkie, soczyste i pyszne.

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jedno jajko
  • czosnek granulowany, sól, pieprz, chili, suszone oregano
Wszystkie składniki wymieszać i uformować pulpety.

Składniki na sos:
  • 250 ml bulionu
  • 210 g passaty pomidorowej
  • czosnek granulowany, cynamon
  • pół cebuli
  • łyżka oleju
Do garnka wlać olej i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodać gorący bulion, Gotować w nim pulpety. Pulpety wyjąć gdy będą już gotowe. Do wywaru dodać pozostałe składniki. 








Komentarze

instagram @dietetyk_angelika