Czy produkty "light" rzeczywiście odchudzają?


Osoby z nadwagą czy też otyłością próbują na własną rękę się odchudzić. I dobrze. Pod warunkiem, że robią to umiejętnie. Najczęściej te osoby kupują produkty, które maja mało
tłuszczu i cukru twierdząc , że to właśnie przez nie poprawią swój wygląd. Nie do końca tak jest. Dlaczego? Bo w nadmiarze wszystko szkodzi a te produkty do najlepszych nie należą.  Ważne są proporcje BTW o których pisałam wcześniej.

 Produkty "light" to głównie nabiał-jogurty, serki, etc. Choć teraz można kupić również alkohol czy chipsy w wersji "lekkiej". Normy UE mówią, że taki produkt musi mieć o 30 % mniej kalorii niż ich produkt podstawowy. Produkty z napisem "fit", "slim" etc nie wliczają się w te normy, czyli jest to zwykły chwyt marketingowy. 
Żeby powstał produkt w wersji "light" musi zostać w części pozbawiony cukru i tłuszczu. Zamiast tłuszczu producenci albo go rozcieńczają wodą albo stosują jego zamienniki a cukier zastępują słodzikami. W tych produktach występują słodziki o nazwie Acesulfam K albo Aspartam. Są to sztuczne słodziki , które w nadmiarze powodują kłopoty z koncentracją czy nerwowość. Mogą prowadzić również do problemów z układem trawiennym. 

Na co zwrócić uwagę kupując produkty "light"
  • Im krótsza lista składników tym lepiej. Pamiętajcie , że składniki na opakowaniu ZAWSZE są podawane w kolejności od największej do najmniejszej. Dlatego też jeżeli widzimy , że w składzie na pierwszym miejscu jest cukier czy tłuszcz to nie jest to najlepszy produkt ani dla osoby odchudzającej się ani dla każdej innej. Ale nie popadajmy w skrajność, raz na jakiś czas czekolada wręcz wskazana. 
  • Na opakowaniu zawsze podana jest wartość kalorii, tłuszczu, cukru, soli czy białka. Zazwyczaj producenci piszą również te wartości w % ale też i w liczbach. Warto zaprzyjaźnić się własnie z tymi liczbami. 
  • Warto przeliczać sobie wartość kaloryczną produktu na 100 g czy 100 ml a najlepiej na porcję, czyli na plaster sera, szynki czy jednej kostki czekolady. Czasami jest tak , że produkty "light" są mniej tłuste za to mają więcej cukru od tych podstawowych. Lub odwrotnie. 

Produkty "light" ze względu na to, że pozbawione są tłuszczu (bądź jest jego znikoma ilość ) pozbawione są również witamin A, D, E i K , które są niezbędne do dobrej kondycji skóry czy kości. Produkty te nie powinny stanowić podstawy diety, ale od czasu do czasu można je spożywać. Produkty te zazwyczaj są droższe od tych podstawowych. 





Komentarze

instagram @dietetyk_angelika