Zalety soków owocowych


Zaleca się żeby jeść pięć porcji warzyw i dwie porcję owoców dziennie. Nie trzeba ich jeść tylko w fizycznej ich postaci. Można z nich robić soki, smoothie czy koktajle i też
"zalicza" się to do dziennej porcji. No własnie ile ta porcja wynosi? Otóż porcja to 200 ml soku, czyli niespełna szklanka.
Sok to produkt , który powstał ze świeżych, chłodzonych bądź mrożonych owoców czy warzyw. W tym produkcie jest dużo witamin i składników mineralnych a także folianów, potasu, błonnika ( pobudza pracę jelit ), pektyn czy fitoskładników. Soki w kartonie czy butelkach również można spożywać. Nie są wcale gorsze od tych zrobionych samemu. Należy pamiętać , że według norm w sokach w 100% sporządzonych z owoców nie mogą występować inne cukry niż te naturalnie  występujące w owocach. W przeciwnym razie ten sok to nie sok. Soki w kartonach są pasteryzowane. Pasteryzacja niszczy drobnoustroje, które mogą powodować psucie się produktu i nie wpływa znacząco na wartości odżywcze. 

Rola soków owocowych i warzywnych
  • rola odżywcza- dostarczają dużą dawkę witamin, minerałów, makro i mikroskładników. 
  • poprawiają metabolizm
  • usuwają toksyny z organizmu
  • działają antybakteryjnie
  • zwiększają odporność organizmu ( szczególnie te bogate w witaminę C i antyoksydanty)
  • dbają o równowagę kwasowo-zasadową
Reasumując, wartości odżywcze w sokach zależą od jakości owoców czy warzyw, ich przechowywania i przygotowywania. Należy pamiętać również o czytaniu etykiet. 




Komentarze

instagram @dietetyk_angelika