Dieta na opaloną, jędrną i nawilżoną skórę ciała



Pogoda dopisuje coraz bardziej. Widziałam już nawet , że niektóre panie się opalają. Szok! Przy opalaniu należy pamiętać o odpowiedniej ochronie. Po nałożeniu balsamu z odpowiednią dla nas ochroną, nasza skóra
będzie opalała się co prawda trochę wolniej niż bez balsamu, ale za to nie będzie poparzona i nie będziemy wieczorem aż tak bardzo cierpieć.
Niestety promienie słoneczne UV mają swoje wady oraz zalety. Zaletą jest to , że dostarczamy sobie bardzo dla nas ważnej witaminy D, wadą jest niestety to, że przez promienie UV nasza skóra szybciej się starzeje. Odpowiednia dieta zapewni, że nasza skóra może starzec się wolniej, skóra będzie dobrze nawilżona a przede wszystkim jak na czas letni przystało- opalona. Co należy jeść , aby mieć piękna opaleniznę, jędrną i nawilżoną skórę?


Antyoksydanty

Powodują, że skóra starzeje się wolniej, ponieważ zwalczają wolne rodniki oraz oczyszczają organizm. Do antyoksydantów zaliczamy witaminy A, C oraz E.

Produkty bogate w witaminę C:

  • papryka
  • warzywa kapustne
  • pomidor
  • porzeczka
  • truskawka
  • cytrusy
  • natka pietruszki

Produkty bogate w witaminę A

  • żółtko jaja
  • ryby morskie
  • ser żółty podpuszczkowy
Witamina A zmniejsza przebarwienia, ogranicza szorstkość skóry, nadaje skórze blask i młodzieńczy wygląd.

Produkty bogate w witaminę E
  • orzechy
  • warzywa strączkowe
  • jajka
  • kiełki zbóż
Witamina E zapobiega powstawaniu zmarszczek, dobrze nawilża skórę, poprawia elastyczność skóry oraz przeciwdziała powstawaniu plam słonecznych.



cynk i selen

To pierwiastki, które działają oksydacyjnie na organizm. Cynk wspomaga produkcje kolagenu dzięki czemu skóra jest jędrna i nawilżona. Znajdziemy go w pestkach dyni i słonecznika, kiełkach pszenicy, grzybach, rybach czy jajach.
Selen znajdziemy drobiu, wątróbce, cebuli, czosnku, jajach oraz orzechach brazylijskich.


Tłuszcz

Tłuszcz nadaje blask, zdrowy wygląd oraz nawilża skórę. Mowa o zdrowych tłuszczach czyli o kwasach omega-3. Znajdziemy go w rybach morskich, oleju rzepakowym oraz orzechach włoskich

Woda

Ciągle mówi się i przypomina, żeby wypijać 2 litry wody dziennie. Nie bez przyczyny. Woda świetnie nawilża skórę "od wewnątrz".  Poprawia jej elastyczność i jędrność.

Produkty na opaloną skórę


  • pomidor
  • marchew
  • dynia
  • burak
  • papryka
  • ciemnozielone warzywa
Im bardziej intensywny kolor tym więcej beta-karotenu. Jeśli ciało jest opalone warto spożywać te produkty dla podtrzymania opalenizny, Przyjmowanie beta-karotenu zmniejsza wrażliwość na działanie promieni UV.


Produkty bogate w likopen

  • pomidor oraz jego przetwory
Likopen "zmiata" z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia skóry. Chroni włókna kolagenowe dzięki czemu skóra jest odpowiednio sprężysta





Komentarze

instagram @dietetyk_angelika