Najzdrowsze kuchnie świata 4 przykłady
Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą, ponieważ dominują w niej kwasy Omega-3, mnóstwo warzyw i zdrowych tłuszczy. Osoby stosujące tę kuchnię nie chorują na nadciśnienie, miażdżycę czy otyłość.
Niestety nasza polska kuchnia nie należy do najzdrowszych. W końcu kochamy bigos, pierogi, a panowie uwielbiają zajadać się golonką. Dzisiaj przedstawiam Wam alternatywę do kuchni polskiej. Może nie ma tam wzmianki o pierogach, ale są inne super smaczne i zdrowe dania i produkty.
Kuchnia chińska
Czy ktoś widział otyłego chińczyka? Ja nie... a dlaczego? A no dlatego, że jedzą dużo warzyw i mają charakterystyczny proces przygotowywania potraw, a mianowicie używają woka. W tej patelni składniki smażone są bardzo szybko i w wysokiej temperaturze. W woku trzeba składniki energicznie mieszać. Dzięki temu procesowi warzywa oraz mięso zachowują swój piękny kolor oraz smak. Kolejną obróbką jaką używają Chińczycy to gotowanie na parze, gdzie w Polsce jest najrzadziej używana.
Podstawowe produkty w kuchni chińskiej to:
- ryż biały i jaśminowy
- makaron ryżowy
- sos sojowy i ostrygowy
- ryby
- grzyby moon
- zielona herbata
Idealny posiłek w tej kuchni zawiera produkty o smaku gorzkim, słodkim, słonym, kwaśnym i ostrym- jest to zasada pięciu przemian, a warzywa są przyrządzone na półtwardo. Bo przecież lepsza chrupiąca fasolka szparagowa niż rozgotowana.
Kuchnia grecka
Jedna z najbardziej docenianych i znanych. No kto nie wie, że Grecja słynie z oliwek i najlepszej oliwy z oliwek? Nawet dostałam grecką oliwę i zdecydowanie odbiega smakiem oliwy kupionej w polskim markecie. Oczywiście jej smak jest o niebo lepszy. Nawet grecy mówią, że do Polski nie "przyjeżdża" prawdziwa oliwa z oliwek bo jest zdecydowania za droga. A ile w tym prawdy? :)
A z czego słynie kuchnia grecka?
- z oliwek i oliwy z oliwek
- z ryb
- z chleba
- z bakłażana
- z cukinii
- z ziół: bazylia, oregano. koper włoski, mięta
- z serów i jogurtów
Wszystkie te składniki jak widzisz należą do kuchni śródziemnomorskiej.
Grecy nie jedzą śniadań, a przed pracą wypijają wyłącznie filiżankę kawy. Grekom udaje się zachować odpowiednią sylwetkę dzięki diecie oraz prawidłowym łączeniu produktów mimo, że nie przestrzegają ilości jedzenia oraz odpowiedniego odstępu czasowego.
Kuchnia indyjska
Słynie z ostrych i wyrazistych smaków. Podstawą przygotowywania dań jest używanie ziół. Jakich?

- curry
- kolendra
- chili
- szafran
- gorczyca
- goździki
- kurkuma
- cynamon
Potrawy indyjskie są przygotowywane głównie na bazie soczewicy i ryżu oraz warzyw, które są podstawą każdego posiłku. W niektórych częściach Indii nie spożywa się mięsa i zastępuje się go strączkami. Najpopularniejszym napojem w Indiach jest napój lassi przygotowany z jogurtu, wody i słodkich przypraw.
Kuchnia japońska
Uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni, ponieważ opiera se na bazie ryb, owoców morza oraz dużej ilości warzyw. Japończycy jedzą trzy posiłki dzienne. Tradycyjny ich posiłek składa się z dwóch miseczek z pokarmem. Po lewej znajduje się miseczka z ryżem po prawej zupa Proces przygotowywania posiłków jest bardzo krótki, ponieważ Japończycy preferują świeże produkty. Chorują oni rzadziej na osteoporozę, miażdżycę czy nowotwory, a Japonki nie maja problemów z cerą. Z reszta każda Polka zazdrości urody Japonkom :)
A Ty jaką kuchnię preferujesz? Masz jakieś swoje ulubione danie?
No nawet nie wiesz jak mnie ucieszyłaś tym artykułem :). Uwielbiam kuchnie chińską ale przyznam że nigdy nie myślałam o niej jako o zdrowej, a wręcz dietetycznej :)
OdpowiedzUsuńduża ilość używanych warzyw w kuchni chińskiej to podstawa :) dlatego tez jest i zdrowa i dietetyczna :)
Usuń