Nasiona chia- kto powinien zwrócić na nie uwagę?

nasiona chia



Nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli nasiona chia stały się popularne jakiś czas temu. Mam wrażenie, że teraz zostały zapomniane. Stały się popularne bo okrzyknięto je nasionami, które odchudzają. One nie odchudzają same w sobie tylko dzięki pewnym składnikom odżywczym, które mają.
Te odchudzające składniki maja również warzywa czy produkty pełnoziarniste. Nasiona chia powinny być doceniane również z innego względu. Są kopalnią składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.

Zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3


Zdecydowanie za mało spożywamy tych kwasów, a za dużo kwasów omega-6. Stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3  powinien wynosić 1:1 lub 4:1. Niestety w diecie przeciętnego człowieka wynosi to aż 20:1 ! Kwasy Omega-3 działają przeciwzapalnie. 

Nasiona zawierają od 25 do 35% tłuszczu, gdzie dominują kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które zdecydowanie częściej powinny gościć w diecie. W nasionach chia przeważa kwas alfa linolenowy, który osiąga nawet 68% wszystkich kwasów. Ważny jest  w profilaktyce chorób układu krążenia czy w stanach zapalnych.


Kto powinien zwrócić szczególną uwagę na nasiona chia


Spożycie tych nasion powoduje powstawanie żelu w przewodzie pokarmowym. Przyczynia się to do uczucia sytości. Żel ten opóźnia trawienie węglowodanów i przyczynia się do wyrównania glikemii. Vuksan i wsp. wykazali, że dodatek tych nasion do pieczywa przyczynił się do obniżenia poposiłkowego stężenia glukozy w surowicy krwi.
Osoby, które powinny szczególnie spożywać nasiona chia to osoby chorujące na:

  • cukrzycę typu 2. Wykazano, że 12-tygodniowa podaż nasion przyczyniła się do obniżenia skurczowego ciśnienia tętniczego krwi, a ponadto wykazała efekt przeciwzakrzepowy oraz przeciwzapalny. 
  • choroby tarczycy. Kwasy Omega-3 wspierają prawidłową pracę tarczycy
  • osoby z nadmierną masą ciała
  • miażdżycę lub mają podwyższony cholesterol we krwi. Kwasy Omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobry cholesterol
  • insulinooporność. Wykazano, że wysoka dawka kwasu alfa-linolenowego wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby  


Białko w nasionach


Nasiona chia charakteryzują się dość wysoką zawartością białka. Waha się ono w granicach 15-26% masy nasion. Różnice te wynikają z metody upraw czy zastosowanych substancji do uprawy. Oprócz tego, nasiona te bogate są w minerały jak: wapń, fosfor, potas, cynk, miedź, żelazo oraz magnez. Minerały te potrzebne są osobom, które:

  • mają niedoczynność tarczycy, gdyż wraz z chorobą występuje niski poziom żelaza
  • kobietom w ciąży ze względu na żelazo
  • mają problemy z cerą
  • mają nocne kurcze
  • są rozdrażnione
  • mają osteoporozę 
  • mają słabe kości oraz zęby
Nasiona są bezglutenowe. Oznacza to, że osoby chorujące na celiakie lub nietolerancję glutenu śmiało mogą spożywać nasiona chia. 



Wykorzystanie nasion 

deser z chia

Nasiona chia można dodawać tak naprawdę do wszystkiego. Świetnie nadają się do deserów. Fajnie chrupią pod zębami, zagęszczają deser, a do tego smakowicie wyglądają. Można je też dodawać do rożnych wypieków jak np. chleba. Praktycznie w każdej piekarni można kupić chleb z dodatkiem tych nasion.

Komentarze

instagram @dietetyk_angelika