Czekolada. Która najlepsza?

Czekolada. Która najlepsza?


Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła czekolady samej w sobie lub jej wyrobów. Cukierki, czekoladki, bombonierki, kremy czekoladowe, czekolada w proszku, brownie etc. Jak widać można sporo rzeczy wyczarować dzięki czekoladzie, a konkretnie dzięki kakaowcom, bo to w sumie one maja najwięcej wartości odżywczej, a nie sam wyrób. Gorzka czekolada uchodzi za najzdrowszą, i w sumie tak jest, ale czy inne rodzaje czekolady są na straceniu?


Rodzaje czekolad


  • Mleczna
  • Mleczna z nadzieniem
  • Deserowa
  • Biała
  • Gorzka
  • Gorzka z dodatkami i nadziewana

To te rodzaje jak na razie przychodzą mi do głowy. Który rodzaj czekolady wybrać, aby później nie mieć wyrzutów sumienia? Oczywiście będę namawiała was tylko do tej gorzkiej, ale będę chciała wam tez pokazać jak wybrać dobrą czekoladę mleczną. 

Przede wszystkim są różne rodzaje gorzkiej czekolady. Zaczynają się od 70% a kończą się na 99%. Zacznij najpierw od najniższej zawartości kakao, ponieważ jeśli jadłaś wcześniej mleczną to gorzka nie będzie Ci smakowała. Z biegiem czasu sama przejdziesz na wyższy % kakao. Ja osobiście kupuję czekoladę 70-85% kakao. Dlaczego? Bo taka smakuje mi najlepiej, a po drugie kupiłam kiedyś czekoladę 99% czy 95% kakao, i przyznam szczerze, że nie mogłam tego przełknąć. Jeśli Tobie jednak smakuje, zajadaj jak najbardziej :)
Z gorzką czekoladą jest tak, że im wyższy % kakao tym ma więcej kalorii w 100 g. Np. czekolada 70% kakao ma 566 kcal w 100 g, a czekolada 99% kakao ma już 590 kcal. Nie ma jakiejś kolosalnej różnicy, ale dla osoby, która kalorie liczy ma już sens i znaczenie.


Jak rozpoznać dobrą czekoladę? 


Wiadomo, że jak jest zapakowana to za wiele nie zobaczysz, ale jak już ją otworzysz i sprawdzisz czy powinna być taka jaka jest, to kupisz ją drugi raz lub nie. To metoda prób i błędów. Chyba, że kupisz czekoladę w miejscu, gdzie widać ją przez opakowanie. Przede wszystkim taka czekolada musi mieć błyszczącą i jedwabistą powierzchnię  subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy ją przełamiesz słychać taki charakterystyczny trzask. Taki mocny i konkretny. Tam gdzie czekolada się przełamie powinna być gładka.

Ten artykuł może Ci się przydać: Jak dobrze kupować słodycze?



Zalety gorzkiej czekolady


1. Pomaga w myśleniu

Gorzka czekolada zawiera pirazynę, która pobudza mózg do działania. Może pomoc w pamięci i koncentracji. Jeśli przed tobą egzaminy zjedz dwie kostki.

2. Dodaje energii

Zawiera sporą ilość magnezu, potasu oraz żelaza, wiec wskazane podczas miesiączki, PMS, gdy masz skurcze mięśni. Miej kilka kostek czekolady przy sobie, bo, gdy opadniesz z sił doda Ci energii.

3. Zapobiega miażdżycy i zakrzepom 

Kakao zawiera flawonoidy, które to chronią żyły przed "zapchaniem". Zwalczają tez infekcje, regulują napięcie mięśni naczyń krwionośnych oraz nie dopuszczają do zakrzepów krwi

4. Chronią serce

Ponieważ kakao zawiera polifenole, które obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca


Ten artykuł może Ci się przydać: Jak radzić sobie z chęcią na słodycze?

Czy tylko gorzka czekolada jest najlepsza?


Tak. I tego niestety nie da zmienić. Wiem jednak, że nie wszyscy będą chcieli się przekonać do gorzkiej czekolady. Jak zatem wybrać inną, żeby tego nie żałować? Przede wszystkim zrezygnuj z czekolad nadziewanych i białych. Niestety one kompletnie nie wnoszą nic pożytecznego do Twojego organizmu, a tylko cukier i tłuszcz palmowy. Wybieraj taką czekoladę, która ma możliwie jak najkrótszy skład. Jeśli chcesz kupić mleczną to kup taką z orzechami. Nie chcę pisać tutaj firmy, ale na pewno znasz czekoladę, która ma całe orzechy laskowe, które widać przez "okienko". Jest to nadal mleczna czekolada, która ma w składzie cukier, ale to wybieranie mniejszego zła. Lepiej zjeść mleczną z orzechami niż samą mleczną.
Teraz można kupić czekolady z liofilizowanymi owocami , orzechami i innymi dodatkami, które robione są własnoręcznie. Co prawda kosztują więcej, ale to zdecydowanie najlepsza opcja. Możesz też kupić np. czekoladę deserowa, rozpuścić ją, dodać swoje ulubione dodatki ( orzechy, bakalie, suszone owoce) i wstawić do lodówki, aby stężała.


Podsumowanie: 


Najlepiej wybierać gorzką czekoladę ( 70-80% kakao). Może być tez z dodatkami jak skórka z pomarańczy, chili etc. Jeśli jednak chcesz zjeść mleczną to kupuj taką z dodatkami jak np. orzechy lub zrób taką sama. Unikaj czekolad białych i nadziewanych. Bardzo ważna kwestia- czytaj etykiety. Gdy na opakowaniu napisane jest "bez tłuszczu palmowego" zerknij czy nie ma tam więcej cukru. Gdy napisane "bez dodatku cukru" sprawdź czy nie ma więcej rodzajów tłuszczów i sztucznych słodzików. To jest niestety błędne koło oraz nabijanie ludzi w butelkę. Czytaj etykiety. Nie sugeruj się tym co jest napisane zaraz na opakowaniu.



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika