Awokado. Jakie ma właściwości i kto powinien je jeść?


Awokado. Jakie ma właściwości i kto powinien je jeść?


Awokado albo się kocha albo nienawidzi. Mówiąc szczerze,  ja należałam do tej drugiej grupy, ale, że jestem osobą, która nie od razu się poddaje, spróbowałam jeszcze raz. I okazało się, że jest pycha! trzeba tylko go dobrze przyprawić, no i kupić dobre awokado, a nie kupować pierwsze brzegu.


Awokado znane było już za czasów Inków, czyli jakieś 7000 lat przed narodzeniem Chrystusa. Ojczyzną awokado uznaje się Meksyk, choć nie jest to potwierdzone tak w stu procentach. Owoc ten ma miękką konsystencję przypominająca masło, nieco orzechowy smak. Je się również pestkę. Wystarczy ją zetrzeć na tarce i dodać do sałatek czy sosów.

Właściwości awokado


  • Badania potwierdzają, że te owoce obfitują w kwasy jednonienasycone (kwas oleinowy), których jest aż 15,3% w 100 gramach.
  • Zawiera witaminę A,C,E,K, beta-karoten, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B
  • Zawiera sporo błonnika
  • Zawiera karotenoidy:luteinę i zeaksantynę
  • Zawiera potas, magnez i miedź
  • Kwas glutaminowy zapobiegający chorobie Alzheimera

Dla kogo awokado?


Awokado posiada tyle dobroczynnych kwasów, tłuszczów i składników mineralnych, że tak naprawdę powinni jeść je wszyscy. W szczególności osoby chorujące na: 
  • Niedoczynność tarczycy i Hashimoto
  • Miażdżycę lub podwyższony cholesterol
  • Otyłość lub nadwagę
  • Alzheimera
  • Mające problem z oczami
  • Zaparcia
  • Kobiety w ciąży
  • Trądzik i inne choroby skóry 
  • Dla studentów i osób, które mają pracę umysłową

Jak kupić dobre awokado?



Są dwa rodzaje awokado. Fuerte, czyli te zielone twarde oraz Hass, fioletowe i miękkie. Te drugie są z jednej strony na tyle dobre, że są od razu dojrzałe i miękkie i można z nich coś zrobić. Fuerte potrzebuje kilku dniu zanim je wykorzystasz, ponieważ jest twarde jak skała. Przy odmianie Hass patrz na dziubek. Lekko (powtarzam lekko) wciśnij go do środka. Jeśli się mocno zapada może to oznaczać, że awokado jest przejrzałe i może być brązowe w środku. Wygląda to nieapetycznie i jest gorzkie w tym miejscu.
Lepiej jest kupować awokado zielone. Możesz go w domu włożyć do papierowej torebki i położyć na parapet albo położyć go koło bananów. Szybciej dojrzeje. Jeśli chcesz, aby awokado dojrzało w swoim czasie, potrzebuje on na to 4-5 dni. Możesz też kupić kilka sztuk awokado trzymać w lodówce (3-4 dni), wyjąć i wtedy potrzebuje na nowo kilku dni do dojrzenia. Każde awokado musisz skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, wtedy nie ciemnieje.

Z czym łączyć awokado? 


Jest kilka produktów, które w połączeniu z awokado tworzą doskonałą potrawę. Połącz go z:

  • Jajkami
  • Tuńczykiem, łososiem
  • Kukurydzą
  • Czerwoną cebulą
  • Przyprawami: sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek


Najpopularniejsza pasta z awokado to guacamole.

Ten artykuł może Ci się przydać: Przepis na pyszne guacamole 

Przepis na guacamole



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika